Hlavní obsah

Pět krajů zoufale hledá, kam posílat pacienty. Už i na Moravě došla místa

Foto: David Neff

Situace v nemocnicích je kritická. Pacienti s covidem zamíří i do zahraničí.

Reklama

Nemocnice jsou v nejkritičtější situaci od začátku pandemie. Na finální limit naráží i výpomoc mezi kraji. Moravské regiony ještě před dvěma týdny nabízely volná místa na odděleních, teď mají samy nedostatek.

Článek

Ze Sokolova do Zlína je to vzdušnou čarou okolo čtyř set kilometrů. I přesto covidový pacient ve vážném stavu ve středu míří helikoptérou na východní Moravu. Krajní situace si žádá krajní řešení. „Bereme jej, protože jinak by zůstal na ulici. I když už sami nejsme v komfortní situaci a jsme skoro plní, snažíme si vypomoci,“ vysvětlil koordinátor intenzivní péče pro Zlínský kraj Tomáš Gabrhelík.

Jenže i výměny pacientů mezi kraji už narážejí na kapacitní strop. Ještě před dvěma týdny moravští lékaři, kteří si prošli největší covidovou krizí na přelomu roku, nabízeli kolegům v Čechách pomocnou roku. Teď už jen často odvětí: Sami máme málo. Na Moravě zůstávají na odděleních JIP a ARO jen desítky volných míst. „Další mezikrajské převozy momentálně neplánujeme. Sami se snažíme zvládnout situaci,“ sdělil koordinátor intenzivní péče pro jižní Moravu Vladimír Šrámek.

V českých nemocnicích se léčí s koronavirem 8162 lidí, nejvíc od začátku epidemie. A místa pro nejvážnější případy, kterých je přes šestnáct set, scházejí téměř všude. „Každému jde o intenzivní lůžka, na těch standardních ještě nějaká místa jsou. Přibližně pět krajů v Česku každý den zoufale hledá, kam posílat pacienty,“ doplnil Gabrhelík.

Pro pacienty s vážným covidem už není žádné místo v Plzeňském ani Karlovarském kraji. Ten Pardubický v úterý vyhlásil stav hromadného postižení osob pro nejtěžší případy. Což také znamená stop stav. Kritická situace platí i ve Středočeském kraji a v Praze. Nemocnice v hlavním městě disponují téměř tisícovkou intenzivních lůžek, pro ty covidové jich nyní zbývá sedm.

Lidé ze západních Čech, kteří kvůli covidu bojují o život, tak často míří do moravských nemocnic. Nemocní se od začátku epidemie mezi regiony přesouvali ve stovkách případů.

Fakultní nemocnice Brno tento týden přijala pět pacientů ze Žatce. „Vzhledem k tomu, že teď vytváříme další rezervy, které budou na limitu, nejsme schopni přijímat nikoho z jiných krajů. Máme obsazených 43 intenzivních lůžek z padesáti. Další už budeme vytvářet velmi těžko,“ uvedla mluvčí největší moravské nemocnice Veronika Plachá.

V jihomoravských nemocnicích leží každý devátý Čech hospitalizovaný s covidem. „Máme přes 900 nemocných a dál jich přibývá. Mezikrajově můžeme vyjít vstříc pouze v případě přístrojů ECMO pro mimotělní oběh. Žádný nemají třeba na Vysočině, nebo jen nízkou kapacitu jako ve Zlínském kraji,“ doplnil Šrámek.

Na jižní Moravě zůstává podle Šrámka volných okolo dvaceti covidových intenzivních lůžek. „Ale vždy musíte počítat s tím, že se vám lehčí nemocní akutně zhorší. Kapacity se snažíme do konce týdne dále navýšit za cenu suboptimálního obsazení zdravotnickým personálem,“ dodal Šrámek. Jinými slovy tam bude o těžce nemocné pečovat méně zkušený personál.

Také na Vysočině jsou nemocnice na kapacitních maximech. „Máme už jen velmi malou rezervu. Čísla jsou podobná jako na začátku ledna, kdy jsme byli v nejhlubší krizi. Tehdy jsme měli pro covidové pacienty připravených 400 lůžek, teď jich je 386,“ řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD). Celkově je podle něj v kraji volných 15 lůžek intenzivní péče. I tento týden přijali pacienty ze západních Čech do Jihlavy a Nového Města na Moravě.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce kvůli kritické situaci v nemocnicích vyhlásit pracovní povinnost pro ambulantní specialisty. V přetížených špitálech ale nejvíc chybějí zdravotní sestry.

Krajský koordinátor Gabrhelík, který je primářem ARO oddělení ve zlínské Baťově nemocnici, upozornil, že to nejhorší v následujících dvou až čtyřech týdnech teprve přijde. „I v moravských krajích se dostaneme na čísla, na nichž jsme ještě nebyli. Bude to ještě horší než při druhé a třetí vlně,“ naznačil primář.

Hamáček po zasedání Ústředního krizového štábu přiznal, že Česko bude pacienty posílat i do zahraničí. „Devatenáct pacientů je dohodnutých v Německu, tam je těch lůžek nabídnuto několik desítek. Švýcarsko nabízí 20 míst, transport letecky. Pokračují jednání s Polskem, tam je nabídnuto 200 lůžek, co říkala polská strana,“ uvedl vicepremiér.

Podle lékařů by se situace mohla začít obracet k lepšímu do měsíce. Gabrhelík však upozorňuje, že si české zdravotnictví hned tak nevydechne. „Všichni bychom byli raději, kdyby očkování běželo rychleji a vláda celou situaci lépe koordinovala. I když se covidový příběh utlumí do příznivých mezí, tak nás bude čekat odkládaná necovidová zdravotnická péče. Okamžitě se naplní nemocnice obrovským množstvím pacientů, kteří nyní na zákroky čekají,“ dodal zlínský primář.

Reklama

Doporučované