Hlavní obsah

Pět let byl v zajetí pirátů, teď promluvil. Zbyla ze mě chodící mrtvola

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Bez komentáře: Somálští piráti propustili 26 rukojmích (video: Marie Vladyková).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Na jaře 2012 zajali somálští piráti loď s asijskými rybáři. Nyní se posádka vrací zpět na svobodu. Tři členové už s nimi nejsou.

Článek

Po bezmála pěti letech se dvacet šest mužů vrací na svobodu. Somálští piráti je drželi jako rukojmí. Zhruba rok přímo na moři, zbytek doby na pevnině. Posádka byla druhou nejdéle vezněnou skupinou zajatou somálskými piráty.

Zatím není jasné, za jakých podmínek piráti zajatce propustili. Piráti tvrdí, že nakonec za rukojmí dostali výkupné třicet sedm milionů korun. Podle tchajwanského ministerstva zahraničí se na částku složil majitel přepadené lodě a soukromí dárci. Piráti propustili rukojmí tento víkend. Domů je doveze letoun OSN. Pocházejí z asijských zemí - Kambodže, Číny, Indonésie, Filipín, Tchaj-wanu a Vietnamu.

„Dávali nám jen malé množství vody. Jedli jsme krysy. Ano, uvařili jsme si je," popsal těžké chvíle v zajetí filipínský námořník Arnel Barbero pro televizi BBC. Barbero, a stejně tak ostatní propuštění, se obávají, jaký život povedou dál. „Je velmi těžké začít znovu po těch letech,“ řekl.

Barbero dodal, že si nedokáže představit návrat k normálnímu životu, cítí se prý jako „chodící mrtvola". V rukou únosců strávil 1672 dní. Z původně 29 členů posádky zbylo 26 lidí. Jeden zemřel při přepadení lodi a dva na nemoci.

Propuštění rukojmí somálských pirátů

Nevládní organizace HSP, která zprostředkovala propuštění, uvedla, že stav mužů je ucházející. „Máme zprávy, že jsou v přijatelném stavu - s ohledem na utrpení, které prožili. Strávili čtyři a půl roku v žalostných podmínkách a bez rodin," připomněl zástupce organizace John Steed.

Poslední zásadní uveřejněná zmínka o zajatých námořnících pochází z roku 2014, kdy piráti natočili krátké video, kterým při vyjednávání demonstrovali, že rukojmí jsou stále naživu. Z videa je však patrné, že už tehdy byli v bídném stavu. Shen Jui-chang, kterého později identifikovala tchajwanská média, tehdy vzkázal, že i přes velké vedro nedostávají téměř napít a všichni trpí nějakou nemocí.

Pirátské útoky v okolí somálského pobřeží v posledních letech ustaly. Nově vzniklý Námořní bezpečnostní prostor chrání mezinárodní námořní jednotky. I přesto se somálským pirátům podařilo v březnu 2012 nedaleko Seychelských ostrovů obsadit rybářskou loď a zajmout její posádku. Přepadení nepřežil jeden její člen.

Reklama

Doporučované