Hlavní obsah

Pět let, nebo déle? Na opravy Notre-Dame chybí řemeslníci

Francie se vzpamatovává z požáru Notre-Dame.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý v televizním projevu k národu řekl, že chce, aby byla rekonstrukce požárem poškozené pařížské katedrály Notre-Dame dokončena do pěti let. Podle prvních odhadů odborníků mohou opravy ale trvat déle než deset let.

Článek

„Notre-Dame znovu postavíme ještě krásnější. Chtěl bych, abychom toho dosáhli do pěti let. Můžeme to dokázat,“ řekl ve večerním živě vysílaném projevu Macron. Dodal, že Francie si podobnými zkouškami již prošla, vyhořelé přístavy, kostely a města vždy dokázala znovu postavit. Obzvlášť pak děkoval hasičům.

Prezident také sdělil, že se v následujících dnech na Francouze obrátí znovu, aby jim představil změny, jimiž chce jeho vláda reagovat na protesty hnutí takzvaných žlutých vest. „Ta chvíle ale ještě nenadešla,“ řekl. Původně měl nová opatření oznámil v pondělí, večerní proslov ale zrušil kvůli požáru Notre-Dame.

Opravy by ale mohl zkomplikovat nedostatek kvalifikovaných řemeslníků – tesařů, pokrývačů nebo kameníků. Agentuře AFP to řekl Jean-Claude Bellanger, představitel francouzského sdružení řemeslníků a výrobců, které zajišťuje výchovu učňů.

„Kvůli rekonstrukci je potřeba, abychom od září získali do učení 100 kameníků, 150 tesařů a 200 pokrývačů,“ uvedl Bellanger po setkání s ministryní práce Muriel Pénicaudovou.

Rekonstrukce katedrály poškozené požárem bude podle prvních odhadů stát více než miliardu eur. Francouzské sdružení pojišťoven dnes podle deníku Le Monde potvrdilo, že chrám pojištěný nebyl, neboť jej vlastní stát, který je tím pádem i pojišťovatelem. Tento systém je ve Francii uplatňován od konce 19. století. Břímě financování renovace tak připadne na stát.

Podle ministra kultury Francka Riestera se z hořícího chrámu podařilo zachránit větší část cenných uměleckých a liturgických předmětů. V bezpečí je například trnová koruna či roucho svatého Ludvíka, požár přečkalo i rozetové vitrážové okno na severní fasádě či varhany. Zachránit se podařilo sousoší Piety nebo některé vzácné obrazy. Ředitel sbírek Notre-Dame Laurent Prades řekl agentuře AP, že jediným zcela zničeným kusem je hlavní oltář, nainstalovaný v roce 1989.

Pondělním požárem se zabývá pět desítek policejních vyšetřovatelů. V pondělí vyslechli na 30 svědků, především dělníky, kteří pracovali na opravách chrámu, a pracovníky ostrahy. Další výslechy jsou v plánu v úterý. Policisté ale zatím nemají kvůli bezpečnosti přístup dovnitř památky a potrvá týdny a možná i měsíce, než ohořelé vnitřní části katedrály vydají svá tajemství, napsal francouzský deník Le Figaro.

Reklama

Doporučované