Hlavní obsah

Pět let od majdanské revoluce. Ukrajinci vzpomínají na krveprolití v Kyjevě

Ukrajinci si připomínají pět let od Majdanu.Video: Filip Horký, Redakce Seznam

 

Reklama

Před pěti lety v hlavním městě Ukrajiny a dalších městech zemřely desítky lidí a pokojné demonstrace se změnily v krvavý boj, který vyústil v zásah proruského režimu. Památku obětí uctili ukrajinský prezident Petro Porošenko i předseda Evropské rady Donald Tusk.

Článek

Ukrajinci si od pondělí připomínají počátek krvavých událostí na centrálním kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdan), které o několik dní později vyústily v pád proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyče. Před pěti lety, konkrétně 18. února 2014, bylo v hlavním městě zastřeleno 23 lidí a dosavadní pokojné demonstrace se změnily v ozbrojený boj.

Proti režimu demonstrovali Ukrajinci od listopadu roku 2013. Účastníci demonstrací protestovali proti rozhodnutí prezidenta odmítnout sblížení s Evropou a navázat těsnější hospodářskou spolupráci s Ruskem, ozývaly se hlasy proti tehdejšímu věznění bývalé premiérky Julije Tymošenkové. Protesty postupně přerostly v ozbrojené střety, podle úředních odhadů zahynulo v Kyjevě a dalších městech celkem 106 lidí. Média mrtvé označují jako „nebeskou setninu“.

Prezident Petro Porošenko v pondělí při cestě na západ země položil věnec ke hrobu jedné z obětí střelby v Kyjevě. Účastníci vzpomínkové akce v kyjevské Aleji hrdinů nebeské setniny zapalovali na počest mrtvých svíčky a vystřihovali z bílého papíru symbolické anděly. Ve Lvově vyvěsili na místní radnici ukrajinskou vlajku, která před pěti lety vlála nad hlavami demonstrantů v hlavním městě.

Tymošenková na své facebookové stránce 18. únor 2014 označila za znepokojivý a rozhodující den a strašnou a tragickou noc. „Dokonce daleko od Kyjeva, za mřížemi, jsem slyšela bít srdce velkého národa. Dnešek není pouhým výročím. Je to den zrodu skutečně velké, evropské Ukrajiny,“ napsala expremiérka, která je jednou z vážných uchazeček o post hlavy státu v březnových prezidentských volbách.

Bývalý prezident Janukovyč v únoru 2014 uprchl ze země, pokyn k jeho převozu na Krym a později do Ruska údajně vydal ruský prezident Vladimir Putin. Ukrajinský exprezident, který nyní žije v Rostově na Donu nedaleko ukrajinských hranic, byl letos v lednu v Kyjevě odsouzen v nepřítomnosti za vlastizradu a napomáhání válce proti Ukrajině ke 13 letům vězení. Rozsudek není pravomocný.

Památku obětí uctil také Tusk

Předseda Evropské rady Donald Tusk v úterý společně s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem uctil památku obětí. Tusk označil Ukrajince za vzor pro ostatní a později v ukrajinském parlamentu prohlásil, že bez Ukrajiny nemůže Evropa existovat.

„Ukrajinci jsou inspirací pro nás všechny. Když je třeba, jsou to hrdinové. Když je zapotřebí, tak jsou pragmatici, kteří stojí pevně na zemi,“ napsal na Twitteru Tusk.

Z Majdanu odjel Tusk do ukrajinského parlamentu, kde v projevu v ukrajinštině ujistil zákonodárce, že Evropa nikdy neuzná ruskou anexi autonomního poloostrova Krym a nikdy se nesmíří s násilnými akty v Azovském moři.

„Bez Ukrajiny nemůže Evropa existovat a bez bezpečné Ukrajiny nemůže být ani bezpečná Evropa,“ řekl Tusk. Uvedl také, že z toho, co si člověk myslí o Ukrajině, lze určit, co si myslí o Evropě.

Reklama

Doporučované