Hlavní obsah

Pět let strádání krymských Tatarů. Před ruskou agresí uteklo na 30 tisíc lidí

Svět bez obalu: Krymští Tataři čelí po anexi Krymu už pět let perzekucím. Stovky jich byly zatčeny, okolo 30 tisíc lidí emigrovalo.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Tatarská komunita na okupovaném Krymu čelí soustavné šikaně ruských úřadů. Falešně je obviňují a vězní.

Článek

Krymští Tataři čelí po anexi ukrajinského poloostrova Ruskem už pět let perzekucím. Stovky jich ruští policisté zadrželi a podle odhadů jich asi už 30 tisíc z Krymu emigrovalo a usadilo se na Ukrajině nebo v Turecku.

Podle ruských úředních údajů jich teď žije na Krymu okolo 260 tisíc.

Patří mezi ně i Biljal Adilov, který byl nedávno obviněn ruskými bezpečnostními orgány z terorismu a zatčen.

„Můj otec mi řekl, že podle toho, co se už objevilo ve zprávách, se z nás v nějaký moment stane další cíl. Takže na to buď, můj synu, připraven. Ráno 27. března odsud otce odvlekli,“ vylíčil reportérům Rádia Svobodná Evropa Biljalův syn.

„Bála jsem se, protože měli zbraně a namířili s nimi na nás,“ popsala jeho mladší sestra. Příběh této rodiny nabízíme v úvodním videu.

Ruské vojenské jednotky obsadily ukrajinský Krym a nelegálně ho anektovaly v roce 2014. Desítky krymských Tatarů úřady po této události zavřely a obvinily z extremismu.

Lidskoprávní organizace označují tyto případy za politicky motivované. Západní vlády postup odsoudily a označily za represi proti krymským Tatarům.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu. Archiv pořadu najdete na tomto odkaze.

Reklama

Doporučované