Hlavní obsah

Pět Čechů, kteří byli v Číně, koronavirus nemá. Nemocnice je propustila

Tisková konference pražské Nemocnice Na Bulovce k pětici propuštěných pacientů.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Pětice je podle výsledků opakovaných testů zdravá. Dva studenti z Wu-chanu, dva další čeští občané a jeden rodinný příslušník dorazili do Prahy 3. února krátce po půlnoci z epicentra nákazy Wu-chanu.

Článek

Pět Čechů, kteří před dvěma týdny přicestovali z Číny a byli testování na koronavirus, v pondělí ráno opustilo izolaci v pražské Nemocnici Na Bulovce. Opakované testy potvrdily, že jsou zdraví. Novinářům to řekla primářka kliniky infekčních nemocí Hana Roháčová. Lékaři u propuštěných pacientů komplikace neočekávají, za celou dobu hospitalizace neměli žádný zdravotní problém.

„Měli jsme štěstí, že to byli mladí lidé, inteligentní, odolní,“ uvedla ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová. Podle ní s pěti Čechy nebyl žádný problém, karanténě se podrobili dobrovolně. Po celou dobu sice nemohli vycházet ven, ale měli samostatné pokoje a mohli komunikovat se svými rodinami. „Snažili jsme se ale, aby měli pocit volnosti co největší,“ podotkla Roháčová.

V Česku bylo zatím kvůli podezření na nákazu testováno 77 lidí, u nikoho se nemoc neprokázala, řekl dnes novinářům před jednáním vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Dva studenti z Wu-chanu, dva další čeští občané a jeden rodinný příslušník dorazili do Prahy 3. února krátce po půlnoci z epicentra nákazy Wu-chanu. Z Číny je evakuovalo francouzské letadlo, kterým se přepravili do Bruselu. Tam je spolu se dvěma slovenskými občany vyzvedl český vládní speciál.

První úmrtí na nemoc COVID-19 způsobovanou novým koronavirem mimo Asii ohlásila o víkendu Francie, kde zemřel čínský turista. Virus má nejvíce obětí v pevninské Číně, kde podle poslední oficiální statistiky zemřelo do soboty asi 1700 osob. K dosavadním čtyřem úmrtím mimo ni – v Japonsku, Hongkongu, který je zvláštní čínskou správní oblastí, na Filipínách a ve Francii – přibyl v neděli první mrtvý na Tchaj-wanu.

Roste také počet osob nakažených novým typem koronaviru. V pevninské Číně přesáhl v sobotu hranici 68 tisíc lidí. Kromě Asie, Austrálie, Severní Ameriky a Evropy se první případ nákazy prokázal také v Africe.

Reklama

Doporučované