Hlavní obsah

Pět nejúspěšnějších filmů na světě. Pokoří noví Avengers první příčku?

Filmy, které překročily hranici dvou miliard dolarů zisku.Video: Karolína Štuková, Youtube.com

 

Reklama

Vesmír patří Marvelu, píše agentura AP. Poslední marvelovský snímek Avengers: Endgame roztříštil světový rekord tržeb. Jen jedenáct dní po premiéře totiž jeho zisky překročily hranici dvou miliard dolarů. Takových filmů je na světě pouze pět. A jaké to jsou?

Článek

Poslední z pětice je film „Avengers: Infinity War” z roku 2018. Na účet filmu od premiéry přibylo přesně 2 048,4 mil. dolarů. Snímek završuje neuvěřitelnou desetiletou cestu filmovým světem studia Marvel a přináší na stříbrná plátna nejsmrtonosnější a nejultimátnější válku všech dob.

4. nejoblíbenější film je „Star Wars: The Force Awakens” z roku 2015. Ten si vydělal o několik milionů více – konkrétně 2 068,2 mil. dolarů. Film představuje návrat ke kořenům původní ságy, ať už pro návrat původních postav staré trilogie a jistou dávkou nostalgie, tak pro skloubení moderních digitálních efektů s hojně zapojenými efekty praktickými. Příkladem jsou loutky nebo skutečně fungující model astrodroida BB-8.

Uprostřed žebříčku se umístil příběh o zaoceánském parníku Titanic z roku 1997. Jeho zisk překročil 2 187,5 mil. dolarů. To z rekordů ale není všechno, získal také řadu ocenění, včetně rekordních 11 Oscarů, které zahrnuly i Cenu Akademie za nejlepší film roku.

Druhé místo si zasloužil film „Avengers: Endgame”. Jen během prvního dne utržili noví Avengers 169 milionů dolarů. Nejvíc se na výsledku podílela Čína, která film promítala už od středy. V pokladnách tam diváci odevzdali úctyhodných 107 milionů dolarů. Což je i tamní nový rekord. Celkem si zatím vysloužil 2 272,7 mil. dolarů.

Nejvyšší čísla a nejvyšší zisky ale stále patří filmu Avatar z roku 2009, který se odehrává na měsíci Pandora. Pojednává o střetu pozemšťanů a místních domorodců a je považován za nejúspěšnější film všech dob. Ten si vydělal 2 787,9 mil. dolarů.

Předčí noví Avengers svou úspěšností Avatara a pokoří hranici tří miliard dolarů?

Reklama

Související témata:

Doporučované