Hlavní obsah

Pět nejzelenějších firem: Uspěly větrníky či bakterie chránící jídlo

Foto: Pixabay

Ilustrační fotografie.

Reklama

Světové firmy se snaží čím dál víc podnikat udržitelně a mít co nejmenší dopad na životní prostředí. Kterých pět firem patří mezi ty nejvíce udržitelné?

Článek

Existuje několik faktorů, které ovlivňují to, zda firma podniká udržitelně. Například snižuje produkci i vznik odpadu, využívá zelenou energii, snižuje znečištění životního prostředí nebo používá udržitelné materiály.

Kanadská firma Corporate Knights sestavila žebříček nejzelenějších firem světa. Zahrnula do nich společnosti, jejichž tržby přesahují miliardu dolarů. Hodnotí u nich klíčová měřítka udržitelnosti, jejich uhlíkovou stopu, ale i genderovou rozmanitost zaměstnanců. V hodnocení společností jsou také zohledněny příjmy z produktů a služeb, které prospívají životnímu prostředí.

Žebříčku vede největší energetická společnost v Dánsku Ørsted, která dodává zelenou energii. Její větrné elektrárny vyrábějí elektřinu pro 13 milionů lidí a do roku 2030 by společnost chtěla počet odběratelů zvýšit na 50 milionů.

Podle Forbesu není náhoda, že první místo v seznamu obsadila právě společnost Ørsted. Firma se začala zbavovat fosilních paliv a investovala do větrných elektráren na moři. To jí pomohlo snížit emise uhlíku o 83 procent.

Kvůli tomu Ørsted musela předělat model svého podnikání, protože se z ní stala energeticky poměrně náročná firma a stala se čistým poskytovatelem obnovitelné energie. „Transformace nyní dospěla do bodu, kdy drtivá většina naší výroby energie pochází z obnovitelných zdrojů,“ říká Henrik Poulsen, generální ředitel a prezident společnosti Ørsted.

Firma Ørsted považuje environmentální udržitelnost za prioritu. „Věříme, že je důležité reagovat na mimořádné události v oblasti klimatu. Přispívat do světa, který funguje výhradně na zelenou energii, je hlavní ambicí naší společnosti,“ říká Poulsen.

Téměř polovina společností, které Forbes do žebříčku zařadil, sídlí v Evropě. Mezi nimi je i další dánská společnost Chr Hansen Holding, která vyvíjí řešení pro potravinářský, nápojový, farmaceutický a zemědělský průmysl. Pomocí bakterií zajišťuje, aby potraviny či nápoje zůstaly čerstvé, než dorazí na trh. Její ekologické chování jí zajistilo druhé místo.

Další společností v pořadí je finská Neste Oyj, která se zabývá hlavně rafinací ropy. 25 procent jejích příjmů však pochází z podnikání v oblasti biopaliv, což z ní dělá významného dodavatele obnovitelných paliv v Evropě. Forbes při hodnocení také pozitivně ocenil, že 38 procent představenstva Neste Oyj tvoří ženy.

Americká společnost Cisco Systems, která patří mezi největší počítačové firmy, se snaží minimalizovat svůj dopad na planetu snižováním emisí skleníkových plynů a navrhuje své produkty tak, aby z nich vznikalo co nejméně odpadu. Vloni firma Cisco Systems snížila emise skleníkového plynu o 49 procent, 83 procent energie bere z obnovitelných zdrojů a snížila i emise z dopravy.

Softwarová firma Autodesk se sídlem v Kalifornii, která je na páté příčce, podporuje své zaměstnance k tomu, aby měli pozitivní dopad na životní prostředí. Společnost se zaměřuje na 3D grafiku a vizuální postprodukci.

Firmy, které v žebříčku figurují, učinily významné kroky směrem k udržitelnějšímu podnikání. „Ve věku klimatických a uhlíkových omezení mají tyto společnosti předpoklady uspět. Velkou výhodou pro společnosti, jako je Ørsted, je zrychlující se tempo, pokud jde o růst trhů s čistou a zelenou energií,“ říká ředitel a spoluzakladatel Corporate Knights Toby Heaps.

Žebříček pěti nejudržitelnějších firem

1. Ørsted

Největší energetická společnost v Dánsku, která poskytuje obnovitelnou energii.

2. Chr Hansen Holding

Biologická firma vyvíjející přírodní řešení pomocí bakterií, díky němuž potraviny při přesunu na trh zůstávají čerstvé. Soustředí se na potravinářský, nápojový, farmaceutický a zemědělský průmysl.

3. Neste Oyj

Firma rafinuje ropu, ale podniká i v oblasti biopaliv. Působí ve 14 zemích světa.

4. Cisco Systems

Patří mezi největší počítačové firmy a dominuje na poli síťových prvků. Vyrábí například routery, IP telefony nebo ATM switche.

5. Autodesk

Softwarová firma se zaměřuje na 3D grafiku a vizuální postprodukci. Vyvinula software AutoCAD pro 2D a 3D projektování.

Reklama

Doporučované