Hlavní obsah

Nizozemci poslali kvůli zbitému číšníkovi do Prahy elitního zpravodaje

Studio Televize Seznam: detaily o případu zbitého číšníka s elitním nizozemským novinářem Robem Savelbergem.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Dva obvinění Nizozemci, kteří napadli číšníka, jsou ve vazbě. Další tři nesmí do Česka.

Článek

Třem Nizozemcům obviněným z výtržnictví kvůli sobotnímu napadení číšníka v centru Prahy dnes uložil Obvodní soud pro Prahu 1 trestním příkazem osmiměsíční podmínky. Na pět let je také vyhostil ze země. Cizinci rozhodnutí akceptovali, je proto pravomocné.

Stejný soud pak poslal do vazby dva hlavní podezřelé, kteří jsou kromě výtržnictví obviněni i z těžkého ublížení na zdraví. V případě odsouzení jim hrozí až desetiletý trest.

Případ napadeného číšníka vyvolal velký ohlas i v Nizozemsku. Ukazuje na to fakt, že tamní největší noviny De Telegraaf vyslaly do Prahy mimořádně svého elitního reportéra pro Evropu Roba Savelberga (co zjistil o případu, se dozvíte z videa nahoře).

Video: Jak soud poslal dva Nizozemce do vazby a třem dal podmínku

Reportáž od soudu, který řešil případ napadení číšníka v centru Prahy.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

Sedm Nizozemců ve věku 24 až 32 let zadržela policie v pondělí večer na pražském letišti. Pět z nich o den později obvinila, zbylé dva propustila s tím, že se konflikt snažili spíše uklidnit.

Podklady k případu dostal soudce ve středu před třetí hodinou odpoledne, ve čtvrtek bylo pět obviněných převezeno do soudní budovy.

Video: Kdo jsou obvinění Nizozemci

Kdo jsou cizinci obvinění z napadení číšníka?Video: Valérie Dvořáková

Dva hlavní obvinění jsou podezřelí z těžkého ublížení na zdraví.

Video: Napadení číšníka zachytily bezpečnostní kamery

Kdo jsou cizinci, kteří v Praze napadli číšníka?Video: Jolana Humpálová

Dva poslední muži ze skupiny byli propuštěni. Policie došla k závěru, že se do konfliktu nezapojili, snažili se ho spíše uklidnit.

Už ve středu podle nizozemských médií požádali obvinění o konzulární pomoc, takže případ řeší také diplomaté.

Skupina napadla číšníka poté, co ji upozornil, že na zahrádce restaurace nesmí konzumovat svůj vlastní alkohol. Podle policie muži z Nizozemska zaútočili na personál restaurace. Jednoho číšníka povalili na zem, zkopali ho a bili ho pěstmi. Pachatelé byli zadrženi v pondělí na Letišti Václava Havla.

Reklama

Související témata:

Doporučované