Hlavní obsah

Pět regionálních dopravců se sloučilo do společnosti Z-Group bus

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pět regionálních autobusových dopravců podnikatele Zdeňka Zemka se sloučilo do společnosti Z-Group bus. Fúze firem Krodos Bus, Housacar, ČSAD autobusy Plzeň a Autobusová doprava – Miroslav Hrouda do společnosti ČSAD Vsetín.

Článek

Sloučení se uskutečnilo na přelomu roku a společnost byla následně přejmenována na Z-Group bus. Skupina zajišťuje veřejnou linkovou dopravu v několika krajích. Zaměstnává stovky řidičů, plánuje přijímat další. Sloučení firem se chystalo delší dobu. „Hlavním důvodem je konsolidace rozdrobených dopravních společností do jednoho centrálně řízeného celku, zjednodušení vlastnické a organizační struktury a snížení celkových nákladů na provoz a správu těchto společností. Na některých místech se totiž dublovaly aktivity, které je efektivnější řídit jednotně,“ uvedl její mluvčí Miroslav Slaný.

Skupina Z-Group bus má dvě regionální divize. Součástí fúze zatím nebyly Okresní autobusová doprava Kolín a Autobusy Karlovy Vary, které taktéž patří do holdingu Z-Group ovládaného Zemkem. Na rozdíl od sloučených firem mají s kraji uzavřené takzvané netto smlouvy, při nichž nesou riziko nákladů i tržeb. „Příjmy dopravce tvoří vedle kompenzace hrazené objednatelem i realizované tržby z přepravy cestujících a bylo by velmi komplikované a problematické zrealizovat převod těchto smluv, vyúčtování a tak dále,“ uvedl Slaný.

Přesto se podle něj do budoucna počítá s tím, že se Okresní autobusová doprava Kolín (OAD) i Autobusy Karlovy Vary (AKV) stanou součástí Z-Group bus. Nebude to však dříve než příští rok. Aktuálně podle Slaného zaměstnávají Z-Group bus, OAD a AKV dohromady zhruba 1200 řidičů. „V souvislosti s fúzi jsme žádné řidiče nepropouštěli. Z dlouhodobějšího hlediska naopak plánujeme další nábor řidičů,“ řekl mluvčí.

Zemkovi dopravci, tedy včetně OAD a AKV, se podílejí na zajišťování veřejné linkové dopravy v Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Středočeském, Moravskoslezském a Zlínském kraji a také v Praze. V mnoha městech mají na starost i provoz městské hromadné dopravy.

Skupina Z-Group bus, která má sídlo ve Zlíně, nabízí zákazníkům také vnitrostátní a mezinárodní zájezdovou dopravu. Poskytuje i zvláštní linkovou dopravu, tedy například návoz a svoz zaměstnanců do firem. Provozuje cyklobusy a skibusy, zajišťuje náhradní autobusovou dopravu při výlukách na železnici. Dále nabízí servis autobusů a nákladních vozidel, provozuje mycí linky, zabývá se též prodejem a distribucí pohonných hmot.

Reklama

Doporučované