Hlavní obsah

Pět rodáků ze Smržovky jede na OH, doma už mohou na sáňkařskou trať jen v létě

Ondřej Hyman provádí reportéra Seznamu po sáňkařské trati ve Smržovce (video: Seznam.cz).Video: David Janeczek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu bude závodit hned pět olympioniků ze Smržovky. Téměř všichni čeští sáňkaři totiž začínali na trati, která funguje kvůli teplejším zimám už jen v létě.

Článek

Hned pět českých olympioniků pochází ze Smržovky, tříapůltisícového městečka poblíž Jablonce nad Nisou, kde už od roku 1912 stojí sáňkařská trať.

Současná přírodní trať se ve Smržovce vybudovala v sedmdesátých letech 20. století a vyrostlo na ní mnoho českých olympioniků. „Sem tam sáňkování někoho ze Smržovky pohltí,“ říká Lukáš Brož, který společně s bratrem Antonínem startují v závodech dvojic.

„Bohužel je tato trať přírodní. Lidé ze Smržovky se snaží vytvořit ledové koryto svépomocí, ale když už teď v zimě nemrzne, tak se tady závodí už spíš jen v létě,“ vysvětluje Ondřej Hyman, česká jednička v závodech jednotlivců.

Čeští reprezentanti tak trénují spíše v zahraničí. „Jezdíme trénovat do Německa nebo do Lotyšska,“ vypráví Hyman.

U sáňkování rozhodují mnohdy i setiny vteřiny, takže je potřeba mít to nejlepší vybavení. „Před lety jsem si koupil použité sáňky od švýcarského závodníka, který ukončil kariéru, a rázem jsem se posunul v konkurenci o dvacet míst nahoru,“ dodává na závěr jednatřicetiletý sáňkař.

Vedle Hymana a bratrů Brožových se v Jižní Koreji představí ještě Matěj Kvíčala a Tereza Nosková.

Ve videu se podívejte, jak vypadá sáňkařská trať ve Smržovce.

Reklama

Související témata:

Doporučované