Hlavní obsah

Pět stovek nejbohatších letos rozšířilo své majetky o 25 procent

Foto: ČTK

Jeff Bezos se i navzdory rozvodu udržel na pozici světové jedničky mezi nejbohatšími.

Reklama

Majetek 500 nejbohatších lidí světa podle seznamu miliardářů sestavovaného agenturou Bloomberg v letošním roce stoupl o 25 procent na 5,9 bilionu USD (134,2 bilionu Kč). Jedničkou v žebříčku zůstal zakladatel a ředitel internetového obchodu Amazon.com Jeff Bezos.

Článek

Jeff Bezos, majitel onlinového gigantu Amazon, se letos rozváděl a projevilo se to i na jeho kontě, jako jeden z mála nejbohatších přišel o peníze. Dostal se mezi zhruba pět desítek osob, jejichž hodnota majetku se loni snížila, a to o téměř devět miliard USD na 116 miliard dolarů. Pro Bezose se však nic nezměnilo, pořád je nejbohatší.

Za ním skončili spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates a Francouz Bernard Arnault, majitel luxusního konglomerátu LVMH. Majetek všech tří nejbohatších lidí překračuje 100 miliard USD. Arnault se letos dostal mezi miliardáře, jejichž majetek vzrostl nejvíce, a to o téměř 38 miliard USD.

Celkem hodnota majetku 500 nejbohatších lidí stoupla o 1,2 bilionu dolarů. Tak obrovský růst zřejmě posílí již nyní vášnivou debatu o zvyšující se nerovnosti bohatství a příjmů. Ve Spojených státech nejbohatší 0,1 procenta populace kontroluje největší podíl majetku od roku 1929. To již přimělo některé politiky k výzvám k radikální restrukturalizaci ekonomiky.

Nejvíce miliardářů mají Spojené státy, v žebříčku Bloombergu je celkem 172 miliardářů z USA. Celkově jejich majetek stoupl o 500 milionů USD. Nejvíce se rozrostl majetek majitele Facebooku Marka Zuckerberga a Gatese. Majetek Zuckerberga stoupl o více než 27 miliard USD a Gatese o 23 miliard USD. Druhé místo s celkovým počtem 54 miliardářů patří Číně.

Nejvíce zřejmě loni zbohatli ruští miliardáři, jejichž majetek stoupl o 21 procent, tedy 51 miliard USD. Pomohl jim růst měn, akcií a dluhopisů rozvíjejících se zemí.

Z českých zástupců je v žebříčku Bloombergu na 111. místě Petr Kellner. Hodnota jeho majetku letos vzrostla o 1,3 miliardy USD na 12,8 miliardy USD.

Hvězda reality show Kylie Jennerová se letos stala nejmladší miliardářkou, která majetek vydělala sama, díky své kosmetické značce Kylie Cosmetic. Jennerová, nejmladší z rodiny Kardashianových, prodala podíl 51 procent v Kylie Cosmetics za 600 milionů USD firmě Coty.

Reklama

Doporučované