Hlavní obsah

Pět tisíc za přední místo ve frontě. Při čekání na kotlíkové dotace se podvádělo

Večerní zprávy, 20. 4. 2017.

 

Reklama

Ministerstvo životního prostředí je připravené zastavit dotace ve výši 51 milionů korun na nové kotle ve Středočeském kraji. Pokud se prokáže, že se při žádostech uplácelo.

Článek

Stovky žadatelů včera a dnes kempovaly před budovou středočeského krajského úřadu. Podle zjištění Seznamu dostali někteří nabídku, aby si za tři až pět tisíc korun koupili přední místa ve frontě.

Lidé stáli dlouhé fronty před úřadem kvůli kotlíkové dotaci.Video: Petr Švihel

Pokud by se to prokázalo, podle náměstka ministra životního prostředí Jana Kříže by to byl důvod, proč zrušit tuto konkrétní dotační výzvu pro celý Středočeský kraj.

Svědectví, že se to dělo, však existují. Někteří rozzlobení lidé se už kvůli tomu obrátili i na policii Prahy 5. Celý problém byl v tom, že krajský úřad vůbec neřešil pořadí zájemců. Prostě nechal lidi čekat ve frontě, kde si začali sami rozdávat pořadová čísla.

„Je mi líto, že občané, kteří žádali o kotlíkové dotace, museli stát venku. Úřad udělal maximum pro to, aby jim zpříjemnil zázemí, jak to jen šlo." Podle hejtmanky Jermanové chybovali její vlastní úředníci, měli - tak jako v jiných krajích - přijímat žádosti elektronicky.

Příští kolo dotací se ve středních Čechách uskuteční na podzim. Hejtmanka Jermanová říká, že by už mělo být také elektronické.

Reklama

Doporučované