Hlavní obsah

Pět týdnů dovolené pro všechny? Předvolební trik komunistů, zní z opozice

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda KSČM Vojtěch Filip.

Reklama

Komunisté chtějí pět týdnů dovolené pro všechny výměnou za podporu vlády. ANO a ČSSD návrh projednají, opozice se na něj dívá skepticky a považuje ho jen za předvolební krok, který by zaměstnavatelům ani zaměstnancům nepomohl.

Článek

Jedním z nově vyřčených požadavků komunistů pro pokračování tolerance menšinové vlády ANO a ČSSD je uzákonění pěti týdnů dovolené pro všechny zaměstnance. Shodou okolností o tom hovořili den před zahájením sněmovních prázdnin. „Chceme pět týdnů pro všechny, je to spravedlivé. Ten tisk tady leží už rok,“ říká šéf komunistů Vojtěch Filip.

Hnutí ANO podle předsedy svého klubu Jaroslava Faltýnka slíbilo, že komunistický návrh na klubu projedná. Opozice se na něj však netváří.

„Myslím si, že je to předvolební trik komunistů, který ale mohou prosadit, protože dobře vidí, že ho s premiérem mají za co zobchodovat,“ míní místopředseda ODS Martin Kupka. „Blíží se krajské volby, kde komunisté budou biti, zároveň stranické volby, kde pan předseda Filip neví, jestli obhájí, takže logicky vymýšlejí takovéhle věci na premiéra, který jejich hlasy potřebuje,“ dodává šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Opoziční poslanci se obecně obávají o špatný vliv takovéhoto příkazu na českou ekonomiku. Velká řada firem už pátý týden dovolené zaměstnancům nabízí jako jeden z benefitů. „Pět týdnů dovolené pro všechny zní pěkně, ale pro zaměstnavatele by to byly další náklady. Pátý týden by měl zůstat podle situace ve firmě na dohodě mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem,“ míní Helena Langšádlová (TOP 09).

„Firma má jen jedny peníze, které by v tomto případě dala na ten pátý týden dovolené a nemohla by ho dát na zvyšování příjmů, protože další týden dovolené musí nahradit, třeba formou brigádníků. A dnes je situace taková, že firmy mají nižší příjmy, dostáváme se do krize, a podle našich zjištění by řada zaměstnanců raději uvítala vyšší příjem než pátý týden dovolené,“ upozorňuje předseda SPD Tomio Okamura, podle něhož budou muset komunisté a vláda návrh dovysvětlit včetně jeho dopadů na ekonomiku.

Asi nejsmířlivěji z opozice se na nový návrh dívají lidovci, kteří už možnost uzákonění pěti týdnů dovolené probírali na klubu. „Ještě nejsme rozhodnuti, protože zejména malé firmy by se mohly dostat do problémů s chybějícími zaměstnanci. Variantou by mohlo být dát pět týdnů dovolené rodičům dětí zhruba do 13 let. Ti by týden navíc určitě uvítali přes léto, protože ne všude fungují školky a družiny a každý rodič nemá finance na to, aby dal děti na tábor,“ vysvětluje možnou modifikaci poslankyně Pavla Golasowská.

Poslanci koaliční ČSSD o návrhu budou ještě debatovat, ale a priori s ním nemají problém. „Dlouhodobě jsme o tom uvažovali, protože jsou zaměstnání zdravotně extrémně vypjatá, která pět týdnů dovolené nemají, přitom by odpočinek potřebovala,“ říká sociální demokrat Jan Birke.

Reklama

Doporučované