Hlavní obsah

Pět zemí chce „žít s covidem“ a skončit s restrikcemi. Ne všem se to daří

Foto: Profimedia.cz

Dánsko zažilo první koncert na stadionu s plnou kapacitou, který se v Evropě konal od začátku pandemie.

Reklama

Od začátku pandemie covidu-19 už uběhlo 18 měsíců. Některé státy se rozhodly, že už mají restrikcí dost a je na čase vrátit se do normálu. „Žít s covidem“ se snaží očkovací premianti i země, které s nákazou stále svádí těžké boje.

Článek

Dánsko jako první stát EU bez covidových opatření

Mezi země s úspěšným očkovacím programem patří například Dánsko. Podle Our World in Data hlásila země ke 13. září 74 % plně očkovaných obyvatel. To Dánsku umožnilo stát se prvním státem EU, který zrušil protipandemická opatření. Zbývající restrikce zrušila místní vláda v pátek, po 548 dnech omezení kvůli pandemii covidu-19.

Podle dánské vlády už se totiž nejedná o „nemoc, která je kritickou hrozbou pro společnost“. Dánové se tak na základě jejího rozhodnutí vrátili k „životu před pandemií“. Nyní tak mohou stejně jako dříve navštěvovat noční kluby a restaurace, aniž by museli ukazovat takzvaný očkovací pas, cestovat hromadnou dopravou bez nutnosti mít na sobě roušku a potkávat se ve velkém počtu bez jakýchkoliv omezení.

„Za to, že se nám daří tak dobře, mohou vakcíny a dlouhotrvající snahy všech obyvatel Dánska,“ uvedl tamní ministr zdravotnictví Magnus Heunicke. Na svém twitterovém účtu zmínil, že aktuální čísla týkající se míry nákazy nabízí pozitivní vyhlídky do budoucna. Počty nakažených by měly i nadále klesat.

Už dříve ale zdůraznil, že obyvatelé nemohou počítat s tím, že epidemie je u konce. „Vláda nebude váhat a bude jednat rychle, pokud pandemie znovu ohrozí důležité funkce v naší společnosti,“ uvedl Heunicke k možnému opětovnému zhoršení situace.

Proočkované Chile se chystá na návrat turistů

Úspěšnou očkovací kampaní a vysokou proočkovaností se může pochlubit také Chile. Podle nejnovějších dat místního ministerstva zdravotnictví má v zemi dokončené očkování 87 % způsobilé populace. Informoval o tom server CNN.

V očkovacích snahách Chile pokračuje i nadále. Svým obyvatelům už nabídla třetí dávky, které mají jejich imunitu ještě více posílit. Ve čtvrtek pak země povolila užití čínské vakcíny Sinovac pro děti od šesti let, samotné očkování má začít v pondělí.

Teď se Chile chystá znovuotevřít mezinárodnímu turismu. Od 1. října, tedy akorát se začátkem letní sezóny pro národy jižní polokoule, má Chile v plánu opět pustit do země turisty ze zahraničí. Vláda to oznámila tuto středu. Zahraniční cestovatelé budou moct do země vstoupit za předpokladu, že splní určité požadavky a stráví pět dní po příjezdu v izolaci.

„Fakt, že zahraniční turisté mohou přijet do Chile, je významným krokem k obnově turismu,“ uvedl zástupce ministra pro turismus José Luis Uriarte. „Je důležité zdůraznit, že tohle je první krok, a budeme schopni pokračovat vpřed, dokud budeme udržovat správné zdravotní podmínky,“ dodal.

Thajsko obnovuje turismus navzdory nízké míře očkování

Obnovit turismus zdecimovaný pandemií se snaží také Thajsko. A to navzdory rostoucímu počtu případů, kterému momentálně čelí. Cestovní ruch je totiž klíčovou složkou jejich průmyslu. V příštím měsíci v plánu pro zahraniční turisty znovuotevřít Bangkok a další oblíbené destinace.

Turisté, kteří jsou plně očkovaní a podrobí se testovacím podmínkám, budou moci na základě tohoto programu navštívit Bangkok a další města jako Hua Hin, Pattaya a Chiang Mai, uvedla agentura Reuters. Ostrov Phuket se očkovaným turistům bez nutnosti karantény otevřel už na začátku července. V půlce měsíce se k němu přidaly ostrovy Koh Samui, Koh Pha Ngan a Koh Tao.

Země, které se v roce 2020 dařilo díky účinným opatřením držet nízké počty nakažených, začala v následujícím roce pokulhávat. V míře očkovanosti Thajsko zaostává za svými sousedy. Plně očkovaných proti covidu-19 bylo ke 13. září pouze 18 % tamní populace. Dalších 21 % bylo očkováno alespoň částečně, ukazuje report Our World in Data.

Singapur trápí varianta delta, je také zdrojem nákazy v Číně

Ze strategie „zero covid“ na „naučme se s tím žít“. Singapurská vláda v červnu oznámila, že už nebude nadále plošně omezovat běžný život místní populace, ale zaměřovat se bude jen na ohniska nákazy a monitorování počtu hospitalizovaných.

„Špatnou zprávou je, že covid-19 nikdy nezmizí. Dobrou zprávou ale je, že je možné s ním normálně žít,“ napsali tehdy představitelé singapurské vlády ve svém prohlášení. S rozvolňováním začaly místní úřady v srpnu, kdy se znovu otevřely restaurace a setkávat se znovu mohlo až pět lidí z různých domácností.

Šíření vysoce nakažlivé varianty delta ale donutilo vládu další rozvolňování pozastavit. Místní úřady minulý týden varovaly, že pokud se nepodaří nákazu dostat pod kontrolu, bude muset země znovu přistoupit ke zpřísnění opatření. V úterý pak země zaznamenala nejvyšší denní nárůst (807) počtu nakažených za více než rok, podle úřadů se ale i díky vysoké proočkovanosti v zemi nemocnice zatím neplní. Podle serveru The Straits Times už je v zemi naoočkováno více než 80 procent populace.

Právě v Singapuru se ale podle čínského státního média Global Times nakazily desítky Číňanů mířících na výlety, za rodinami i jednorázovými pracovními záležitostmi. Do Singapuru mohou Číňané vycestovat bez nutnosti karantény, po návratu jen musí na test a izolovat se do obdržení negativního výsledku. „S ohledem na aktuální situaci v Singapuru velvyslanectví znovu opakuje, že je přeshraniční cestování během pandemie nebezpečné,“ uvedla čínská ambasáda v Singapuru ve svém prohlášení.

JAR i přes neblahou zkušenost a tisíce nakažených denně rozvolňuje

Pro široké rozvolnění se rozhodla také Jihoafrická republika. Díky klesajícím počtům nakažených vláda rozhodla o zkrácení celostátního nočního zákazu vycházení, který bude nově platit pouze od 23:00 do 4:00. Nově se také může setkávat až 250 lidí ve vnitřních a 500 ve venkovních prostorách. Stejně tak byla výrazně uvolněna opatření týkající se prodeje alkoholu, uvádí CNN.

Rozvolnění, která oznámil v neděli prezident Cyril Ramaphosa, bylo podle CNN poměrně nečekané, Země totiž dosud patřila mezi ty nejpřísnější ohledně postupu v době pandemie. V minulosti byla silně limitována setkávání osob, jednu dobu se bylo možné setkat s lidmi mimo svou domácnost pouze na pohřbech.

Ramaphosa varoval, že devastující třetí vlna pandemie způsobená variantou delta ještě neskončila, podle něj má ale země nyní dostatek vakcín na naočkování celé dospělé populace. Prezident zároveň vyzval všechny obyvatele, aby se nechali očkovat a dodržovali zbývající platná opatření, aby se tak země mohla vrátit zcela do normálu. „Třetí vlna ještě neskončila a pouze prostřednictvím našich činů jak jednotlivců, tak kolektivu, budeme schopni nadále snižovat počet nově nakažených,“ řekl Ramaphosa.

V zemi se dosud nakazilo téměř 2,9 milionu lidí, 85 468 jich nemoci podlehlo. Aktuálně se sedmidenní průměr počtu nakažených pohybuje okolo 4600 případů denně. Alespoň první dávku zatím v Jihoafrické republice zdravotníci aplikovali přibližně pětině populace, dokončené očkování pak podle úřadů má více než 13 procent obyvatel.

Reklama

Doporučované