Hlavní obsah

Pětadvacítka na účtu. První malí podnikatelé dostávají peníze od státu

Foto: vlada.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Asociace zastupující české podnikatele urgují vládu, aby peníze podnikatelům poslala rychle, jinak bude pozdě. Dobrou zprávu v těchto dnech dostávají OSVČ. V pátek prvním z nich přišlo slíbených 25 tisíc. Mnohým to stačit nebude.

Článek

Některé finanční úřady, které pomoc osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) vyplácejí, byly opravdu rychlé. Například podnikatelka na Lounsku (nepřeje si zveřejnit identitu), která musela kvůli mimořádným opatřením zavřít svůj obchod se spodním prádlem, požádala o kompenzační bonus Pětadvacítka minulé úterý e-mailem. A už v pátek měla peníze na účtě.

Stačit jí to ale nebude. Aby mohla uhradit zásoby, které koupila před nuceným uzavřením, musela si půjčit v bance. Nyní také čeká, jestli dostane v rámci programu COVID II garanci od Českomoravské záruční a rozvojové banky. Žádost o záruku podnikatelka podala 3. dubna, zatím nemá žádnou reakci.

Finanční správa dostala k 17. dubnu téměř dvě stě tisíc žádostí o vyplacení kompenzačního bonusu. Finanční úřady dosud zadaly k vyplacení částku v celkové výši 1,89 miliardy Kč a dnes bude dohromady odesláno již 3,36 miliardy korun, uvedlo na svém webu ministerstvo financí. Průměr kompenzačního bonusu na jednu žádost činil 24 833 Kč. Z hlediska krajů byl největší počet žádostí přijat v Praze: o bonus požádalo 25 745 OSVČ. Většinu žádostí podnikatelé poslali e-mailem, 21 procent datovou schránkou a 19 procent písemně.

Někde ale peníze přišly pozdě. Nebo na úhradu nákladů na živobytí a udržení dočasně zavřeného podnikání nestačí.

„Vzhledem k typu mé práce, okolnostem i přístupu vlády o příspěvek žádat nebudu a spíše jsem volil možnost přerušení živnosti. Příspěvek bohužel řeší situaci jen jednorázově a já předpokládám časově delší propad,“ uvedl pro Seznam Zprávy Otto Holota, který se dosud živil jako poradce v automobilovém průmyslu, který se probouzí jen velmi pomalu. „Osobně si myslím, že je to spíše gesto. Poplatníky to bude stát nemalé náklady při navrácení částky do rozpočtu, ale efekt není úměrný závažnosti situace,“ myslí si o bonusu pro OSVČ.

Irena Hlavatá provozuje penzion v Josefově na Hodonínsku. Splácí úvěry, musí platit energie i vodu, příjmy ale kvůli zákazu ubytovací činnosti nemá. „Další půjčky nepřipadají v úvahu, protože nevím, kdy přijedou první hosté,“ říká. Z kompenzačního bonusu vyplatila část záloh ze stornovaných pobytů. Za zrušené objednávky od března do května musí hostům vrátit přes 30 tisíc korun. Zatím neví, co bude dál, rezervace na červen dosud nepřišly. „Každý měsíc máme za naše ubytování ztrátu 50 tisíc,“ stěžuje si.

Podle Kateřiny Gromanové, která do vládních opatření provozovala na Praze 8 tetovací salon, trval celý proces dotace pro OSVČ dlouho a pro lidi bez rezervy mohl znamenat velké problémy. Doma má dva školáky a na třetí dítě pobírá rodičovský příspěvek. Proto nemohla žádat o ošetřovné, OSVČ na „rodičáku“ na něj totiž nedosáhnou. Pětadvacet tisíc od státu dostala minulý pátek.

„Já jsem měla rezervu na podnikání tak na měsíc nebo měsíc a půl. Navíc jsem oslovila svoje klienty se žádostí o podporu ve formě tvorby návrhů pro časy, až budu moci znovu otevřít. Ze záloh na návrhy se mi podařilo zaplatit jedno nájemné, dále jsem rozšířila sortiment o obrazy na zakázku, digitální loga, začala jsem tisknout moje motivy na trika, maluji na keramiku a boty. Dělám, co se dá, abych nezůstala úplně bez příjmu,“ říká.

Svůj salon bude moci otevřít zřejmě až v poslední vlně po 8. červnu. „Což pro mě znamená další měsíc a půl bez možnosti obživy. Samozřejmě se mi trh nasytil, a tak nemohu čekat moc příjmu z návrhů. Takže 25 000 Kč mi určitě pomůže, ale pokud to rozpočítáte do třech měsíců, které nemohu pracovat, vyjde vám to zhruba na 8 000 Kč měsíčně. To je tak akorát na pokrytí nájemného,“ konstatuje. Nájem není tak vysoký jako v centru města a navíc jí majitel slevil od května do konce krize na polovinu. „Ale ostatní výdaje běží dál a jíst také musíme,“ podotýká Gromanová.

Podnikatelka M. H. (nepřála si zveřejnit celé jméno) s přítelem pronajímala na Praze 2 bytový dům přes Airbnb. Historická budova ale není jejich, sami si ji pronajímají. Už víc než měsíc jsou byty prázdné, partneři nemají ani příjem ze svých hlavních pracovních úvazků. V létě se jim navíc narodí miminko.

Seznam Zprávy jim v rámci svých poraden pro podnikatele radily, že se mají pokusit s majitelem nemovitosti dohodnout na nějakém kompromisu. To se naštěstí podařilo. „Budeme v pronajímání snad pokračovat, až se situace uklidní. Zařízení jsme majiteli zatím nechali a ukončili nájem dohodou kvůli koronaviru. Ale i tak nás měsíc stál neuvěřitelné peníze, třeba i na pěkné auto,“ popisuje M. H.

Museli také vypovědět smlouvu s mobilním operátorem a doplácet pronájem za wifi ještě na dalších 48 měsíců. Vysoké náklady padnou i na prádelnu, protože i nově zabalené prádlo se musí znovu přeprat.

Peníze z Pětadvacítky M. H. využije na úhradu části daní, které musí do konce června zaplatit. „To nejdůležitější ale je, že jsme všichni zdraví, hlavně miminko. Zbytek vyřešíme, oklepeme se,“ zůstává pozitivní.

Další peníze

Ministerstvo financí chce v podpoře OSVČ poškozených v důsledku koronaviru pokračovat. Další podpůrný program bude vycházet z platných parametrů stávající Pětadvacítky a bude se opět jen podepisovat čestné prohlášení bez dokládání čehokoli dalšího.

Forma pomoci bude znovu kompenzační bonus ve výši 500 korun denně, a to za nové bonusové období od 1. května do 8. června, což odpovídá nejzazšímu datu otevření provozoven podle platného vládního harmonogramu uvolňování podnikatelských aktivit. V plné výši tedy bude možné žádat o maximální podporu 19 500 Kč.

„Jsem si vědoma toho, že ponecháme-li živnostníkům zavřenou provozovnu až do konce května, nebo dokonce do začátku června, nemůžeme je nechat bez další finanční podpory. Prioritou i nadále zůstává jednoduchost, rychlost a administrativní nenáročnost požádání a vyplacení peněz poškozeným,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

Doporučované