Hlavní obsah

Petardy, granáty a slzný plyn místo modliteb. Izrael uzavřel vstup na Chrámovou horu

Incident měly podle izraelských novin začít děti házením petard na policisty.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Izraelská policie uzavřela v pátek jedno z nejposvátnějších poutních míst. Znepřístupnění Chrámové hory v jeruzalémském Starém městě předcházely potyčky mezi palestinskými věřícími a izraelskými bezpečnostními složkami.

Článek

Nepokoje a uzavření vstupu na Chrámovou horu se odehrálo krátce po tradiční páteční modlitbě. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na svého zpravodaje.

Policejní blokaci vstupu k mešitě Al-Aksá potvrdila muslimská nadace Vakf, která Chrámovou horu spravuje. Izraelská policie však zatím uzavření nepotvrdila. Několik lidí bylo podle nadace lehce zraněno.

Podle videa, které zveřejnila nadace Vakf, ale policie použila k rozehnání Palestinců slzný plyn. Izraelský list Haarec s odkazem na svědky napsal, že incident začal v momentě, kdy několik dětí začalo házet petardy na policisty. Ti v reakci opětovali palbu zábleskovými granáty.

Chrámová hora je třetím posvátným místem islámu, ale je významná i pro Židy, protože v minulosti tam podle jejich tradice stával židovský chrám. Podle nynějšího uspořádání mohou Židé jednou z bran na horu vstupovat, ale nesmějí se tam modlit.

Chrámová hora je častým zdrojem sváru mezi Palestinci a izraelskými bezpečnostními složkami. Loni v červenci vyvolalo rozhodnutí Izraele nainstalovat u vchodů do komplexu detektory kovu několikatýdenní nepokoje.

Reklama

Doporučované