Hlavní obsah

Petice proti silnici v lokalitě v Hradci Králové má téměř 4000 podpisů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Petici proti vybudování silnice na okraji Hradce Králové přes přírodní památku Na Plachtě 3 a proti zadání průzkumu lokality podepsalo za necelé dva týdny téměř 4000 lidí.

Článek

Autoři petice tvrdí, že radnice zamýšlí vést přes lokalitu komunikaci, která by poškodila značnou část přírodní památky. Zástupci radnice to ale dnes na setkání s petenty na Moravském Předměstí v místě, kde by silnice mohla začínat, důrazně odmítli. Primátor Alexandr Hrabálek (ODS) dokonce vyzval autory, aby se městu omluvili a petici pro nedůvodnost stáhli.

„Celá petice a plánek pod ní uvedl obyvatele v omyl, mohli si myslet, že chceme narušit tuto vzácnou lokalitu, a to není pravda. Nikdy bychom si to nedovolili. Petice je bezpředmětná,“ řekl novinářům Hrabálek.

Vedení města zadalo kvůli zamýšlené komunikaci průzkum včetně biologického hodnocení oblasti za 350.000 korun. V zadání nebyla žádná varianta silnice stanovena. Podle dnešního sdělení radnice by mělo jít asi o třísetmetrový úsek od parkoviště u Lidlu podél betonového plotu areálu Petrof, který by vedl do průmyslového areálu. Přírodní památku by tak silnice zasáhla okrajově. Cílem je zlepšit dostupnost nového sídliště v Malšovicích a průmyslové zóny. Výsledky by měla mít radnice v létě.

„Chceme nechat prověřit území (přírodní památky) v blízkosti plotu areálu firmy Petrof. Pokud se ukáže, že tady nic stavět nemůžeme, nic se stavět nebude. Za našeho vedení nebyla nikdy varianta zmiňovaná v petici na stole. Rozhodně se nejedná o komunikaci až ke kruhové křižovatce v ulici Na Brně. Nejsme hloupí, abychom komunikaci vedli středem chráněného území,“ řekl Hrabálek.

Autoři petice ale tvrdí, že o variantě zmíněné zástupci radnice se dozvěděli až dnes. Tuto variantu neodmítli. Petici přesto stáhnout nehodlají. „Varianta, že to povede přes přírodní památku, byla jednou z verzí. Byl na ně vyvinut tlak a takto jednají. Petice poukazuje i na mrhání finančními prostředky města. Znovu provádět průzkum v této lokalitě nemá smysl, území bylo již prozkoumané,“ řekl spoluautor petice a entomolog Jan Pelikán.

Radnice oponuje tím, že podobné biologické hodnocení vzniklo sice už v roce 2016, ale je nutné mít nové kvůli změně legislativy v roce 2018. „Mělo by nám mimo jiné ukázat, zda by vůbec trasa podél plotu byla proveditelná a zda je možné situaci řešit jinak. Jakmile bude hodnocení hotové, což by mělo být zhruba do konce roku, bude následně předloženo orgánu ochrany přírody a krajiny, který se k celé záležitosti musí vyjádřit,“ uvedl náměstek primátora pro investice Jiří Bláha (ODS).

Přírodní památka Na Plachtě má celkovou rozlohu více než 60 hektarů. Část lokality Na Plachtě 3 má rozlohu asi 17 hektarů a kraj ji vyhlásil přírodní památkou v roce 2012. Hlavním předmětem ochrany tohoto území jsou suchá vřesoviště, obnažené písky, periodické vodní plochy, luční společenstva a zvláště chráněné druhy obojživelníků a plazů.

Reklama

Doporučované