Hlavní obsah

Pěticípá hvězda a Kreml v azbuce dozářily. Policejní vyšetřování nekončí

Foto: Stanislav Blaha

Hvězda a Kreml v azbuce svítily v Uherském Hradišti v památkové zóně šest týdnů.

Reklama

„Tady nejsme v Sovětském svazu,“ zlobil se na začátku července starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha. Na domě v památkové zóně se totiž objevila neonová pěticípá hvězda a nápis Kreml v azbuce. Teď symboly SSSR zhasly.

Článek

Blaha (ODS) se na začátku července rozhněval: „Dům, na kterém se v Hradišti objevil tento nápis, je na náměstí Míru v městské památkové zóně. Navíc v blízkosti nechvalně proslulé věznice. Tady nemají rudé pěticípé hvězdy co dělat. Autor porušil zákony a já jsem podal trestní oznámení. Takhle ne. Tady nejsme v Sovětském svazu.“

Nyní pro Seznam Zprávy uvedl, že ani po odstranění „reklamy na SSSR“ trestní oznámení, které podal, stahovat nehodlá. „Zatím nemám od policie zprávu o vývoji situace, ale za mě stále platí, že došlo k trestnému činu podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Jakákoliv totalitní symbolika je nepřijatelná,“ řekl dnes starosta.

Ve věznici, o níž Blaha hovoří, byli v počátcích první Československé republiky izolováni dělníci usilující o lepší sociální práva. „Za protektorátu tady byla uvězněna řada českých vlastenců a protifašistických bojovníků. Popravovat se zde začalo po druhé světové válce, kdy ve věznici probíhaly retribuční soudy. V padesátých letech, v době procesů inscenovaných komunistickou mocí, se hradišťská věznice stala místem utrpení stovek lidí z řad politické opozice, i lidí zcela nevinných. Ve věznici přináležející k budově krajského soudu byli lidé trýzněni a vyslýcháni způsobem, který si v ničem nezadal s vyšetřovacími metodami gestapa,“ popsali minulost dnes zchátralého areálu aktivisté z Iniciativy za důstojné využití věznice v Uherském Hradišti.

Proto také pěticípá hvězda a azbuka nedaleko této bývalé věznice tolik lidí pobouřily. Vlastníkem nemovitosti, kde se rozzářily, je společnost Simexco. Její jednatel Vilém Kubiš tvrdil, že instalace měla upozornit na chátrání bývalé věznice v sousedství. „Jedním ze záměrů bylo upozornit na to, že se nedělá nic s věznicí vedle, kde byli vězněni političtí vězni. Je to torzo, se kterým 30 let nikdo nic nedělá,“ podotkl Kubiš.

Jak ale zjistily Seznam Zprávy, Kubiš měl vazby na společnost Stealth jisté Olgy Kapitonove, dle výpisu z rejstříku obchodních firem bytem v Moskvě, později v Praze. Na její byznys navazují další společnosti, jež vedou občané Ruské federace. Sám Kubiš je pak mimo jiné jednatelem firmy RVHP. Což je zkratka pro Radu vzájemné hospodářské pomoci – obchodní organizaci, která k sobě poutala socialistické státy sovětského bloku. Na popud Josifa Vissarionoviče Stalina vznikla v roce 1949 v Moskvě.

Navíc prý Kubiš, jak upozornil mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka, ve spojitosti s věznicí neříkal pravdu. „Aktuálně dokončujeme jeden z nutných kroků před zahájením rekonstrukce, a sice detailní zaměření stavby. Již na jaře jsme z věznice odvezli 133 tun odpadu. Cílem je rekonstrukce, vybudování Muzea totality a umístění okresního soudu, okresního státního zastupitelství a probační a mediační služby v Uherském Hradišti.“

Starosta Blaha je nyní každopádně rád, že poutač nejprve zhasl a posléze zmizel úplně. Blaha si je stále jist, že majitelé domu porušili několik předpisů. Umístění reklamy v městské památkové zóně totiž musejí schválit památkáři. Současně možné vystavení reklamy reguluje i městská vyhláška. Umístění poutače pak podle Blahy vyžaduje opatření stavebního úřadu o územním plánování a stavebním řádu.

„Stavební úřad a pracovníci památkové péče majitelům vysvětlili, čeho se dopustili - a Kreml zmizel. Těší mě to jednak proto, že, jak jsem už řekl, jsem proti jakékoliv totalitní symbolice. A také proto, že v Uherském Hradišti bojujeme s vizuálním smogem, snažíme se dát reklamě jasný řád, a tady byl naprosto ignorován.“

Reklama

Doporučované