Hlavní obsah

Pětiletá podmínka za pokus o zabití, tak zněl verdikt soudu v případu střelby u brněnské školy

Advokát obžalovaného požadoval zproštění viny. Žalobce navrhoval vězení.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tříletý trest odnětí svobody s pětiletým podmíněným odkladem uložil v pondělí Krajský soud v Brně obžalovanému Petru Haškovi v případu střelby před školou v Brně. Jde o jeden z nejzamotanějších případů v současné české justici. Kauzu totiž řešily najednou dva soudy. Ten, kdo byl v jednom z případů obžalovaný, byl ve druhém poškozený.

Článek

Loni v březnu vedl Zdeněk Polák odpoledne svého syna do kroužku plavání. Jako každý týden se synem čekal venku, než děti budou moci do budovy školy vstoupit. A jako každý týden se rozčiloval, že musí čekat venku. Rodičům je totiž pohyb po škole zakázaný.

Do jeho vulgárních nadávek se tentokrát vložil trenér plavání Petr Hašek. Vypukla hádka, během níž Zdeněk Polák vytáhl legálně drženou zbraň a třikrát z ní vystřelil.

Obžalovaný Hašek se snažil Poláka odzbrojit. Potyčka skončila výstřelem do Polákovy hrudi. Střela sice vyšla z pistole poškozeného Poláka, zbraň byla ale v rukou obžalovaného Haška.

Obžalovaný Petr Hašek dostal trest odnětí svobody na tři roky s pětiletým podmíněným odkladem za pokus o zabití. Pojišťovně musí navíc uhradit 580 tisíc korun a Polákovi 180 tisíc za újmu na zdraví. Trest je podle soudce Aleše Novotného hraniční a nejnižší možný. Rozsudek zatím není pravomocný, obě strany si ponechaly možnost odvolání. Poškozený se k rozsudku blíže nevyjádřil.

Haškovi hrozilo vězení od tří do pěti let. Soud vzal v úvahu, že trenér Hašek má dlouhodobý pozitivní vztah k dětem. „Obžalovaný má normální vystupování a nic nenasvědčuje, že by se měl chovat násilně ať už v minulosti, nebo do budoucna,“ řekl soudce Aleš Novotný. Podle něj by Haškovo uvěznění nic nepřineslo. „Celý život pomáhám jiným. Nejsem typ, který by chtěl někomu ublížit,“ řekl už dříve u soudu Hašek.

I když soud uložil obžalovanému nejnižší možný trest, Hašek podle jeho obhájce stejně zváží odvolání. Při soudu požadoval zproštění viny. „Jednalo se o nutnou obranu, útok začal poškozeným. Pistole nebyla mého klienta, ale byla klienta poškozeného a první výstřely také učinil poškozený,“ vysvětlil zástupce obžalovaného Karel Schelle.

Soudce Novotný potvrdil, že nejsou pochybnosti o tom, že celou situaci vyvolal svým chováním Polák. „Nešlo ale o vulgární, nebo násilné jednání vůči obžalovanému, ale vůči škole, která zakazuje vstup rodičům do budovy,“ dodal Novotný.

Soud zároveň neuvěřil některým tvrzením ze strany obžalovaného i poškozeného. Hašek při obhajobě tvrdil, že nebyl při plném vědomí a nevěřil, že zbraň je skutečná. Toto tvrzení podle soudu není reálné. Soud nicméně uznal, že byl Hašek ve stavu silného rozrušení. „V důsledku toho se dopustil úmyslného pokusu zločinu zabití,“ řekl soudce Novotný.

V prvním soudním procesu, který se týkal stejné situace, si oba muži role vyměnili. Zdeněk Polák v něm dostal podmínku za výtržnictví.

Reklama

Doporučované