Hlavní obsah

„Pětiletky se vracejí,“ řekl k očkování ministr

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger v pátek oznámil aktuální novinky v boji s epidemií.

Reklama

Epidemie covidu je na ústupu ve všech krajích, řekl v pátek ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Od příštího týdne mají znovu zesílit dodávky vakcín.

Článek

Epidemie koronaviru zpomaluje a do konce prázdnin se k vakcíně proti covidu dostane kdokoli, kdo o ni projeví zájem. Vláda také počítá s tím, že se lidé příští a přespříští rok budou muset na covid přeočkovat. „Zatím k tomu vedeme jednání. Bude to v součinnosti s Evropskou unií,“ řekl na páteční tiskové konferenci ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Od pátku se k očkování mohou hlásit lidé starší šedesáti let. Ministerstvo počítá s tím, že se každý týden hranice vždy o pět let sníží. „Oblíbené pětiletky se vracejí,“ glosoval to ministr. Podle něj bude do konce června možné očkovat skupinu lidí starších čtyřiceti let. „Počítáme, že přes prázdniny nabídneme vakcíny bez věkového omezení,“ dodal.

Více dávek má také chodit praktikům, kteří si stěžují, že se nedostává na ty nejzranitelnější. Podle ministra už nicméně alespoň jednu dávku dostalo 72% lidí starších 80 let a a 65% lidí starších 70 let.

V Česku nyní dostalo alespoň jednu dávku 1,8 milionu lidí. Arenberger tvrdí, že tempo bude nadále zrychlovat. Přibližně tři stovky praktiků obdrží v těchto dnech vakcíny od firmy Johnson & Johnson. Od firmy Pfizer/BioNtech příští týden Česko využije 400 tisíc dávek. „Počítáme, že do několika týdnů budeme očkovat sto tisíc lidí za den,“ doplnil ministr.

Původně ale premiér Andrej Babiš (ANO) sliboval pokořerní této mety, tedy sto tisíc naočkovaných každý den, už na začátek dubna. Například včera se ale podařilo vyočkovat jen 67 046 dávek.

Podle Arenbergera se nicméně jednoznačně ukazuje, jak vakcíny úspěšně zabírají. Řekl, že se sice může nakazit i očkovaný člověk, ale jsou to prý výjimečné případy a většinou souvisejí s úvodními dny po očkování, kdy ještě dotyčný nemá vytvořené protilátky. „Po druhé dávce prakticky není riziko nákazy, infikovalo se jen 0,16 procenta naočkovaných, což je významně nízko,“ řekl.

Je to znát na skupině zdravotníků. Zatímco v prosinci jich onemocnělo denně několik stovek, nyní jsou to jednotky případů. Arenberger také apeloval na sanitáře, aby se nechali očkovat. Jsou v úzkém v kontaktu s pacienty, přesto má vakcínu zatím jen polovina z nich.

Naplno se rozjelo samotrasování

Hygienici v tomto týdnů naplno spustili systém sebetrasování u nakažených covidem. Každý, koho hygiena označí za rizikový kontakt, dostane esemesku s informací o možnosti samotrasování. Dotyčný obdrží ve zprávě odkaz na internetový formulář a PIN kód.

Systém je propojený s ISIN – Informačním systémem infekčních nemocí. Hygienici tak už nyní vidí, které kontakty mají očkování, a kteří lidé covid nedávno prodělali. „Tohle výrazně ulehčí práci,“ uvedla šéfka hygieniků Pavla Svrčinová.

Hygienici s policií nadále kontrolují, zda lidé dodržují nařízení izolace a karantény. Minulý týden stihli 1600 kontrol. „Ve dvaceti případech došlo k porušení izolačních pravidel, ve dvou karanténních,“ dodala Svrčinová.

Ministr také hovořil o testování ve školách. Antigenní testy doposud odhalily 2 236 dětí ve věku od pěti do jedenácti let, třetina připadá na školáky. „V každém případě je to velmi dobrá zpráva. Máme málo nemocných ve školách,“ řekl.

Experti nicméně kritizují nevhodnost a nízkou citlivost těchto testů. Jak upozornily Seznam Zprávy, desítky škol už samy přecházejí na PCR testy. K nim se přiklání i ministr, je však podle něj nutné připravit síť laboratoři.

„Chceme rozjet PCR testování. Nejen že je přesnější a citlivější, ale také se nemusí dělat tak často. Velké počty těchto testů by mohly také vést ke snižování cen. Ale nebudeme se moci úplně zbavit antigenů. Bude to nejspíš nějaké kombinace,“ řekl ministr.

Podle něj nelze plně vytížit stávající laboratoře, které musejí plnit i své dřívější funkce. „Je třeba najít možnosti, kde tyto testy dělat. Jsou to hlavně výzkumné nebo komeční laboratoře,“ dodal. Celý proces zlevní také automatizace.

Arenberger potvrdil, že k otevření obchodů má dojít třetího května. Nutnou podmínkou je však nepřekročení hranice stovky nakažených na sto tisíc lidí za sedm dní. „Čísla se snižují, ale hlavně je to díky tomu, že většina lidí dodržuje nastavená pravidla, a proto brzdíme průběh epidemie. Za to lidem patří velký dík,“ dodal ministr.

Reklama

Doporučované