Hlavní obsah

Pětina Čechů je pro diktaturu. Buď chtějí návrat komunismu, nebo silného vůdce

Foto: Profimedia.cz

Česko i Slovensko se chystají na 30. výročí sametové revoluce v listopadu 1989.

Reklama

Vyplývá to z unikátního průzkumu k 30. výročí sametové revoluce v Česku a na Slovensku.

Článek

Více než pětina Čechů připouští, že za určitých okolností je autoritativní způsob vlády lepší než demokracie. A podle dalších 14 % lidí je jedno, zda bude v Česku demokracie nebo diktatura.

A co by mělo demokracii nahradit? Více než desetina lidí volá po návratu ke komunistickému režimu. A 16 procent Čechů by zrušilo parlament i volby a do čela státu postavilo „silného vůdce, který by o všem rychle rozhodl”.

„Mezi zastánce tohoto modelu vládnutí se častěji řadí důchodci a respondenti označující životní úroveň své domácnosti jako špatnou,“ píše český Sociologický ústav, který se na výzkumu podílel se slovenskými kolegy a průzkumníky z CVVM. Průzkum se v obou zemích odehrál ve druhém zářijovém týdnu 2019. V Česku se zapojilo 1 046 respondentů starších 15 let, na Slovensku to bylo 1 027 osob.

Šetření přineslo i další podrobnosti o tom, jak Češi a Slováci vnímají revoluci. Tady jsou ty nejzajímavější:

Za komunismu bylo lépe, myslí si dvakrát víc Slováků než Čechů

Jen desetina Čechů si myslí, že poměry před listopadem u nás byly lepší než teď. Na Slovensku je to přitom dvakrát tolik – 21 % lidí uvedlo, že za komunismu bylo lépe. Mnohem více Slováků než Čechů si také myslí, že život za komunismu a demokracie je srovnatelný. Ale zajímavý paradox – Slováci jsou ve srovnání s Čechy optimističtější ohledně své budoucnosti. Zatímco Češi ji očekávají víceméně stejnou, sousedé věří ve zlepšení.

Vítězové revoluce? Podnikatelé

Když se výzkumníci Čechů a Slováků zeptali, kdo po revoluci získal, jmenovali nejčastěji podnikatele, disidenty a inteligenci. Mezi vítězi se objevili také mladí lidé, Romové a věřící.

Poražení revoluce? Slušní lidé

Naopak poraženými jsou podle průzkumu „pracovití, slušní a poctiví lidé”. Dále také dělníci, zemědělci, starší lidé a – nepřekvapivě – komunističtí funkcionáři.

Anketa

Souhlasíte s tvrzením, že za komunistů bylo líp?
Určitě ne.
56,5 %
Spíše ne.
4,4 %
Spíše ano.
22,8 %
Určitě ano.
16,3 %
Celkem hlasovalo 3869 čtenářů.

Češi si stěžují na možnost ovlivnit politiku, Slováci na zdravotnictví

Pouhá třetina Slováků si myslí, že zdravotnictví po roce 1989 je lepší než za komunismu. U Čechů je to přitom více než polovina. Češi jsou naopak skeptičtější v tom, jak lze v novém režimu ovlivňovat politická rozhodnutí – pouze 45 % vidí zlepšení, na Slovensku je to přitom 55 %.

Kdo teskní po komunismu: levicový důchodce s nízkým vzděláním

Nejlépe hodnotí podle průzkumu minulý režim starší lidé s nižším vzděláním. Častěji jde přímo o příznivce komunistické strany nebo obecně o levicové voliče. Nejvíc lidí, kterým se stýská po komunismu, žije v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Stejné charakteristiky navíc platí i pro lidi, kteří jsou nespokojeni s tím, jak v Česku funguje demokracie.

Slováci víc fandí EU

Velký rozdíl mezi národy zaznamenali výzkumníci při otázce na hodnocení vstupu do Evropské unie. Zatímco na Slovensku ho vnímá pozitivně 61 procent lidí, v Česku to nebyla ani polovina.

Reklama

Doporučované