Hlavní obsah

Pětkrát naplánovaný pohřeb. Covidový rekordman je konečně doma

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Dave Smith, 72letý důchodce z Bristolu, zažil nejdelších 10 měsíců svého života. Má za sebou 43 pozitivních testů na koronavirus, 7 pobytů v nemocnici a pětkrát naplánovaný pohřeb. Muž se z dlouhého covidu nakonec vyléčil.

Článek

Dave Smith se stal na jaře loňského roku jedním z tisíců lidí, kteří se nakazili nemocí covid-19. Život většiny z nich, a to i těch, kteří za sebou mají tzv. dlouhý covid, se po několika týdnech vrátil do normálu. Problémy dvaasedmdesátiletého muže ale tou dobou teprve začaly. Jeho nemoc nakonec trvala 290 dní. Brit se tak stal nechtěným rekordmanem, jde o zatím nejdelší zdokumentovaný případ nákazy virem SARS-CoV-2.

Téměř deset měsíců dlouhý boj se zákeřnou nemocí provázejí další neuvěřitelná čísla. Muž má za sebou 43 pozitivních PCR testů, 7 pobytů v nemocnici, ztrátu 60 kilogramů a své si užila i jeho manželka. Jeho pohřeb prý začala organizovat celkem pětkrát.

„Kdykoliv se mi udělalo špatně, bylo to opravdu zlé – smrt mi klepala na dveře,“ popsal důchodce pro britský deník The Guardian. „Zavolal jsem rodině, abych se s ní rozloučil. Teď si přeji, abych býval držel jazyk za zuby,“ zavtipkoval muž v nevšedním interview.

Lékaři nakonec vyléčili bývalého instruktora autoškoly pomocí léku Regeneron, který bral i americký exprezident Donald Trump. Lék je kombinací protilátek casirivimab a imdevimab, což jsou proteiny, které mají bránit vstupu viru do lidských buněk.

Smith se ke koktejlu protilátek dostal díky speciálnímu programu, v rámci kterého mohou lékaři podat léky, jež zatím nebyly schváleny k nouzovému použití, a to jen v případech, kdy neexistuje jiný způsob léčby. Ve Spojeném království lék není dostupný, protože ještě neprošel klinickými testy.

Většina lidí, která prodělá dlouhý covid, za sebou „táhne“ dlouhou medicínskou historii stejně jako britský rekordman. Smith podstoupil v roce 2019 chemoterapii kvůli leukémii a léčbu dokončil jen těsně před vypuknutím první koronavirové vlny.

„Byl jsem úplně vyčerpaný a ztratil jsem čich, ale covid se u mě neprokázal až do dubna, kdy mě kvůli infekci v oblasti hrudníku převezli do nemocnice,“ popsal muž počátky nemoci. Lékaři Smithe po podání antibiotik poslali domů, muž se ale stále cítil špatně a v červenci se musel do nemocnice vrátit. Když mu znovu vyšel pozitivní test na koronavirus, lékaři nejprve předpokládali, že jde o reinfekci. Díky genetickému sekvenování viru zjistili, že jde o stejnou nákazu.

Pak následovaly dlouhé měsíce zlepšení a opětovných zhoršení, během kterých ani nemohl opustit vlastní dům. Nemoc provázely i takové extrémy jako neustávající kašel po dobu pěti hodin. V jedné domácnosti s ním zůstala uvězněná i jeho manželka Lynda, která se o něj po celou dobu starala. Domácí izolaci se jim podařilo překonat jen díky donáškám ze supermarketů a sledování oblíbených seriálů v televizi.

„V jednu chvíli jsem byl upoutaný na lůžko dva nebo tři měsíce v kuse. Žena mě musela mýt a holit, protože už jsem nemohl vstát,“ popsal muž, který si prý přál v podobných momentech zemřít. S manželkou už plánoval pohřeb, převod majetku a třídili věci na vyhození. Tuhle rutinu si kvůli nenadálým propadům zopakovali celkem pětkrát.

Zlom nastal až ve chvíli, kdy lékaři vyzkoušeli léčbu Regeneronem. Zdravotní stav dvaasedmdesátiletého muže se sice zázračně nezlepšil, ale během několika týdnů si mohl dojít do koupelny bez pomoci a nakonec se mu podařilo i sejít schody. „Měl jsem hroznou radost, poprvé po několika měsících jsem své ženě uvařil šálek kávy. Bylo to poprvé, co jsem mohl něco udělat já pro ni, místo toho, aby dělala všechno za mě.“

Čtyřicet pět dní po podání léku Smithovi konečně vyšel negativní test. „Otevřeli jsme si lahev šampaňského, kterou jsme si schovávali ve skříni, protože normálně nepijeme, a celou jsme ji vypili,“ popsal muž šťastnou chvíli. „Až pak jsme zavolali ostatním, abychom jim řekli, že jsem negativní.“

Smith se od té doby snaží žít naplno. Navštívil nevlastního syna v Plymouthu, vyjel si na dovolenou do Cornwallu a na nákupy do Londýna. Konečně také učí vnučku řídit. „Už nikdy nebudu stoprocentní, protože mi covid zničil plíce a rychle mi dojde dech. Ale každý den, který můžu prožít, je bonus.“

Reklama

Doporučované