Hlavní obsah

Končí neuvěřitelná kariéra. Fotbalová legenda Petr Čech hraje poslední sezonu

Vyjádření Petra Čecha ke konci kariéry.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Z Londýna přišla překvapivá zpráva. Nejúspěšnější český fotbalový gólman v historii dohraje s Arsenalem poslední sezonu a skončí.

Článek

Kdybyste ve vystupování Petra Čecha hledali jakékoli indicie k tomu, že by se měl rozhodovat o konci kariéry, nenašli byste.

V novoročním rozhovoru s Jiřím Hoškem, který jsme vysílali na Televizi Seznam, byl plný odhodlání bojovat o svou reputaci v Premier League. Jen o několik týdnů později ale přichází zásadní zvrat.

Čtyřnásobný mistr Premier League a pětinásobný šampión Anglického poháru, vítěz Ligy mistrů a autor 202 čistých kont v nejvyšší anglické soutěži by mohl své poslední utkání odchytat 12. května na hřišti Burnley. V případě úspěchu Arsenalu v Anglickém poháru nebo Evropské lize by mohl konec oddálit ještě o několik týdnů.

Novoroční rozhovor Jiřího Hoška s Petrem Čechem.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

Na rozhodnutí Petra Čecha reagují i legendy světového fotbalu. Svou poklonu českému velikánovi složil Španěl Iker Casillas: „Všechen můj respekt putuje Petru Čechovi. Je to jeden z nejlepších gólmanů, které jsem kdy viděl. Hodně štěstí do budoucna,“ přeje trojnásobný šampión Ligy mistrů s Realem Madrid.

Na Čecha vzpomíná také Chelsea FC, kde kulminovala jeho fotbalová sláva.

Slovy chvály se s jeho kariérou loučí také jeho agent Viktor Kolář ze Sport Investu. Oceňuje jeho všudypřítomnou profesionalitu, přirozenou inteligenci a přátelskou povahu, která z něj udělala ideálního vyslance českého sportu.

„Petra zdaleka necharakterizují jen získané trofeje a množství rekordů, tím zásadnějším je pro mě dlouhý seznam přátel z mnoha pater fotbalu, které během kariéry získal. Ačkoliv se zařadil mezi globální sportovní hvězdy, vždy zůstal klukem z Plzně, který miluje fotbal a sport. Jsem přesvědčen, že jeho další etapa, ať již bude jakákoliv, bude minimálně stejně úspěšná,“ dodává Kolář.

Petr Čech

Svou kariéru začal v Plzni. První šanci zahrát si českou nejvyšší soutěž dostal v roce 1999 v Blšanech. Evropskou scénu ale oslovilo jeho působení ve Spartě, odkud v roce 2002 přestoupil do francouzského Rennes. O dva roky později ho za půl miliardy korun angažovala slavná Chelsea, se kterou slavil své největší úspěchy. Čtyři tituly v Premier League, pět FA Cupů, a v roce 2012 vysněný triumf v Lize mistrů. V roce 2006 urtpěl ikonické zranění, když ho kolenem trefil do hlavy Ir Stephen Hunt. Na hřiště se Čech vrátil o tři měsíce později s ragbyovou přilbou. Ač mělo jít původně jen o krátkodobou prevenci, Čech s helmou dochytá celý zbytek kariéry.

A co bude s veleúspěšným sportovcem po skončení jeho kariéry? Čech nevyloučil možnost ucházet se o pozici šéfa českého fotbalu. Spekulovalo se rovněž o jeho zapojení do managementu Chelsea. Na odpověď si ale bude muset veřejnost počkat až na konec sezóny. Ke konci kariéry se totiž Petr Čech až do skončení všech soutěží vyjadřovat nebude.

Reklama

Související témata:

Doporučované