Hlavní obsah

Petr Gazdík: Oč nám šlo na Staroměstském náměstí

 

Reklama

Lidovci a starostové přemýšlejí, zda se stát v příštích volbách „třetí silou" proti Babišovi a sociálním demokratům.

Článek

V přímém přenosu z demonstrace na Staroměstském náměstí jsme 28. října mohli sledovat pokus na vznik nové politické síly.

Na pódiu stáli lídři vládní KDU-ČSL a opozičního hnutí Starostové a nezávislí. Dvojice politických stran, která doposud oslovovala voliče především na venkově, najednou společně přebírá i městský elektorát. Tedy voliče, kteří se sem dostali po cestě ODA - Unie svobody – Čtyřkoalice – a naposledy TOP 09.

Nabídka „třetí síly"

Petr Gazdík ze STAN a Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL cítí, že na zemi leží hlasy lidí, kteří kritizují prezidenta Miloše Zemana a ve sněmovních volbách v říjnu 2017 nechtějí volit ani Andreje Babiše, ani sociální demokracii.

A chtějí jim nabídnout alternativu, jakousi „třetí sílu“, kterou čeští voliči v boji dvou hlavních rivalů v každých volbách vítají.

„Po výrazném úspěchu v senátních a krajských volbách si uvědomujeme, že tu může skutečně nastat změna odspodu," říká Petr Gazdík s připomínkou, že příští volby považuje za velmi důležité.

„Jsme na rozcestí, jestli půjdeme směrem na západ, nebo se vrhneme trochu do prostoru východu, s podivnými praktikami polodiktátorských režimů a vlivem jen několika jednotlivců. V těch volbách nepůjde jen o úspěch starostů, a proto uvnitř našeho hnutí probíhá rozsáhlá diskuse, jak to rozcestí řešit a jak mu pomoc,“ vysvětluje lídr hnutí STAN.

Memento Čtyřkoalice

Námluvy lidovců a starostů jsou však zatím velmi citlivé, málokdo o nich chce otevřeně mluvit.

Na obou stranách se teprve diskutuje. Mezi starosty i mezi lidovci existuje ke společné cestě jistý odpor.

„Spojení do voleb je jedna z cest, ale to nemůže přijít nějakým nařízením shora. Já nemohu říct, že si tady Gazdík něco domluvil s Bělobrádkem, Kalouskem, se Stropnickým, s Pirátem, s ODS nebo s kýmkoliv jiným,“ říká Petr Gazdík.

Upozorňuje při tom na osud někdejší Čtyřkoalice, ambiciózní sestavy z roku 1999. Vznikla také jako „třetí síla“ - tehdy proti opoziční smlouvě mezi Klausovou ODS a Zemanovou ČSSD - jenže brzy se utopila ve vnitřních hádkách o to, kdo má hlavní slovo a kdo bude lídrem.

„Tehdy s tím zjevně nebyli ztotožněni lidé ze spodu jednotlivých stran, a proto ta poměrně obrovská síla neskončila úplně slavně,“ říká Gazdík.

Pokračování bez zelených

Lidovci i hnutí STAN si volební spojenectví vyzkoušeli v komunálních volbách v Praze, v nichž kandidovali pod názvem Trojkoalice společně se zelenými.

S těmi ovšem nyní už nepočítají – právě po zkušenosti z pražského magistrátu s lídrem Strany zelených Matějem Stropnickým.

Ostatně - ten chtěl vystoupit na pódiu při demonstraci na Staroměstském náměstí, ale lidovci a Starostové už ho mezi sebe nevzali.

Společný projekt má sice už i movitého příznivce, v KDU-ČSL ho hodně podporuje stranický sponzor, podnikatel a developer Luděk Sekyra, ale úspěch u voličů zaručen nemá. Například sociolog Jan Herzmann si není jistý, jestli uvažované spojení je přesně to, co zklamaní pravicoví voliči dnes hledají.

Reklama

Doporučované