Hlavní obsah

Petr Gazdík: Policie skandalizuje politiky za naprosté nesmysly

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík v povolebním rozhovoru.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Rozhovor Seznam Zprávy s Petrem Gazdíkem, jedním z vítězů víkendových krajských voleb.

Článek

Evidentně spokojený s výsledkem krajských voleb, ale také s jistým nepříjemným problémem před sebou dorazil do studia Seznamu předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík.

V osobě Gazdíkova nejúspěšnějšího muže těchto voleb Martina Půty se kombinují oba tyto pocity. Liberecký hejtman na severovýchodě Čech suverénně vyhrál - jeho 32 procent je vůbec nejlepším výsledkem, kterého některý z lídrů kandiátek v pátek a sobotu dosáhnul. Půta o 6 procent zlepšil svůj výsledek z roku 2012. Jenže zároveň je už skoro dva roky stíhán za údajnou korupci - sám Půta to odmítá a Gazdík mu věří.

„Martinu Půtovi věříme, věří mu liberečtí starostové a věří mu voliči, to je evidentní,” řekl Gazdík. V minulosti sice obvinění politici ze svých funkcí odstupovali, jenže to byla podle Gazdíka také jiná situace: „Tehdy také orgány činné v trestním řízení neskandalizovaly komunální politiky za naprosté nesmysly,” říká Gazdík. „Hejtmanu Půtovi sdělili obvinění a pak se dva roky nedělo nic. To prostě nemůže být spravedlivý postup. Vidím to jako velké nebezpečí pro demokracii, kdyby orgány činné v trestním řízení takhle postupovaly. Kdo z úspěšných a schopných lidí by pak vstupoval do komunální politiky?”

Hejtman ve středních Čechách

Mimořádně dobrého výsledku dosáhl STAN i ve středních Čechách, kde si možná dojde pro hejtmanský post. Tam by mohl usednout populární kolínsky starosta Vít Rakušan, který mimochodem před dvěma lety ve svém městě obhájil svůj post s 64 procenty hlasů.

„Vít Rakušan získal víc než dvojnásobek hlasů než moje kolegyně ze Sněmovny, paní místopředsedkyně Jermanová,” říká Gazdík. „Je to stejně jako u Dany Drábové fenomenální výsledek. Kdyby byla přímá volba hejtmanů, byl by Vít Rakušan už s největší pravděpodobností hejtmanem.”

Gazdík vstoupil do nejvyšší politiky jako starosta Suché Lozi ve Zlínském kraji. A letos chce svému kraji přinést nového hejtmana - po osmi letech vlády ČSSD by se jím mohl stát lídr tamních lidovců, starosta Vsetína a bývalý předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. „Spolupracujeme spolu dlouhou dobu. Krajské zastupitelstvo v minulosti často vypadalo jako souboj Čunek s Gazdíkem versus zbytek světa,” říká Gazdík v rozhovoru pořízeném ve studiu Seznam Zprávy v neděli.

Reklama

Doporučované