Hlavní obsah

Petr Kellner: PPF nemůže a nechce vstupovat do politiky

Toto jsou nové fotky Petra Kellnera a jeho souputníků.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Skupina nejbohatšího Čecha je dlouhodobě spojována s pročínskými aktivitami Miloše Zemana. Teď využila svou výroční zprávu k popření spekulací, že ovlivňuje politiku.

Článek

Nová fotka nejbohatšího Čecha Petra Kellnera bývá nejočekávanějším výstupem dnes už ikonické výroční zprávy, kterou jeho skupina PPF vydává vždy v létě. Ta, která vyšla letos, se od předchozích dost liší. Je v ní nebývalý důraz na obranu počínání ekonomického impéria ovládajícího aktiva za 45 miliard eur.

„PPF nemůže a nechce, ač je z toho někdy podezírána, vstupovat do politiky,“ píše v úvodním slovu český miliardář, který je podle Bloombergu se jměním 12,2 miliardy dolarů 114. nejbohatším člověkem na světě.

Právě vliv skupiny na politiku a směřování země přišlo letos na přetřes už několikrát. Dlouhodobě je PPF spojována s pročínskými aktivitami prezidenta Miloše Zemana. Klenot impéria PPF – Home Credit – má totiž v nejlidnatější zemi světa rozsáhlé byznysové aktivity. A právě díky rostoucímu zájmu o jeho spotřebitelské úvěry má PPF v Číně také největší část svého úvěrového rizika.

Obecně známý je příběh, kdy se letadlem pronajatým PPF svezl z Číny prezident Miloš Zeman. A samotného Kellnera přijal na Hradě k soukromé audienci.

Kromě toho je podnikání PPF spojeno se státem či veřejnými penězi v dalších oblastech.

Společnost Czech Toll, která pod Kellnerovu skupina patří, připravuje spuštění nového mýtného systému od příštího roku.

Nedávno ovládla PPF také společnost Škoda Transportation, výrobce tramvají, které brázdí česká města.

A jak telekomunikační byznys (operátor O2 a správce telekomunikační infrastruktury CETIN), tak bankovnictví (PPF Banka, Air Bank) jsou silně regulovány státem.

Obranná nota je cítit i z průvodního dopisu k výroční zprávě. „V českém veřejném prostoru se o PPF objevují vyložené nepravdy. Věčná otázka postmoderního světa, nakolik reagovat na pomluvy, nemá správnou odpověď. Ačkoliv přehnaná sebeprezentace nepatří k DNA skupiny PPF, nutí nás to opět a znovu dokládat, že PPF je investiční skupina s pevnými kořeny v České republice, která v Česku platí daně…“ píše šéf komunikace Radim Ochvat.

A připomíná, že celkem vloni Kellnerovy firmy odvedly státu 6,2 miliardy korun na daních a odvodech a že v součtu jim patří v žebříčku plátců daní sedmé místo.

Kromě toho výroční zpráva samozřejmě opakuje známá čísla. PPF celkově spravuje aktiva v hodnotě 45,1 miliardy eur (v přepočtu 1,145 bilionu korun), výnosy skupiny loni činily 8,6 miliardy eur (220 miliard korun) a zisk 815 milionů eur (20,8 miliardy korun). Všechno znamená oproti roku 2017 zlepšení. To ostatně také v úvodníku okomentoval Petr Kellner.

Po tomto začátku následně svůj text věnoval spíše než byznysu politice a obecně osobnímu pohledu na život a měnící se společnost. „Dnešní západní společnost, a zejména Evropa, je ale stále více ovládaná ideologií individuální nárokovosti, rovnostářstvím a relativizováním tradičních hodnot. Novodobé ideologie mají tendenci omezovat svobodu, kreativitu a kritické myšlení,“ píše v úvodním slově Kellner.

„V dnešní rozdělené společnosti stále více převládá zjednodušené vidění světa na úkor dialogu. Někdy se zdá, že světy na sociálních sítích a virtuální obrazy jsou důležitější než reálné činy. Nemyslím si to,“ posteskl si na závěr byznysmen.

Reklama

Doporučované