Hlavní obsah

Petříček chce razantní odpověď na čínský výhrůžný dopis

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Reklama

Ministr zahraničí Tomáš Petříček připraví razantní reakci na čínský dopis ohledně chystané cesty senátorů na Tchaj-wan.

Článek

Petříček označil lednový dopis, v němž čínská ambasáda varovala Senát i české podnikatele před důsledky cesty na Tchaj-wan, za nestandardní. Nový šéf Senátu Miloš Vystrčil ho považuje za výhrůžný, až vyděračský. Česko podle něj staví do lokajské pozice.

Podle Petříčka by se na stanovisku měli shodnout všichni ústavní činitelé. Ministr návrh připraví na jejich březnovou schůzku. Pokud na stanovisku nebude shoda, doporučí Petříček Senátu přijmout vlastní, odmítavý postoj.

Ministr požádal předsedu Senátu, aby horní komora uspořádala veřejné slyšení k česko-čínským vztahům. Podle Vystrčila by se mohlo konat do tří měsíců. O jeho přípravu chce požádat předsedu senátního zahraničního výboru Pavla Fischera (nezávislý).

Cestu na Tchaj-wan spolu s podnikateli plánoval Vystrčilův předchůdce Jaroslav Kubera (ODS), který koncem ledna náhle zemřel. Zatímco Fischerův výbor misi podpořil, Petříček cestu vedenou předsedou Senátu označil za „výjimečnou“. Podle Vystrčila ji nedoporučil.

Předseda horní komory uvedl, že o případném uskutečnění cesty se rozhodne až po schůzce s ústavními činiteli a poradě s odborníky. Řekl také, že nyní se cesty do východní Asie spíše ruší kvůli šíření koronaviru.

Reklama

Doporučované