Hlavní obsah

Petříček: Hamáček mi nedůvěřoval, proto tajil informace. Kamufláži nerozumím

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Exministr zahraničí Tomáš Petříček.

Reklama

Rozhovor s exministrem zahraničí Tomášem Petříčkem pro Seznam Zprávy poté, co v Senátu na uzavřeném jednání řešil se senátory kauzu Vrbětice.

Článek

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček se stejně jako ředitel BIS Michal Koudelka a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zúčastnil v Senátu jednání výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Tématem byla opět kauza Vrbětice a cesta vicepremiéra Jana Hamáčka do Moskvy.

Nikdo z účastníků se po jednání nevyjádřil, pouze exministr zahraničí Petříček. V rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že by předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček ještě měl vysvětlit, proč chtěl letět do Moskvy v době, kdy už měl o kauze Vrbětice informace od tajných služeb. Petříček také nerozumí tomu, proč by byla nutná nějaká kamufláž ze strany vlády pro to, aby český velvyslanec v Moskvě mohl přiletět na konzultace do Prahy.

Na co se vás ptali senátoři na jednání výboru?

Vzhledem k tomu, že jednání bylo v utajeném režimu, tak nemohu obsah jednání komentovat.

Byly tam pro vás nějaké překvapivé otázky?

Nebyly, samozřejmě se to týká již dobře známé mediální kauzy.

Jak vnímáte cestu Jana Hamáčka do Moskvy, věříte jeho historce o kamufláži, která je vyvrácena už i prezidentem nebo ředitelem Vojenského zpravodajství?

Já jsem to již opakovaně komentoval, že nerozumím, proč například pozvání našeho velvyslance do ústředí bylo nutné kamuflovat, je to běžná praxe. Nevyvolává to žádné dotazy protistrany. Myslím, že tady špionážní hra ze strany ministrů nebyla úplně vhodná.

Jak si vysvětlujete to, že pan Hamáček na historce stále trvá?

Netuším. To, že vláda správně reagovala ohledně Vrbětic, je fakt. Je škoda, že celý ten příběh poté zakryl tu podstatu, že tady na našem území ruské tajné služby operovaly a způsobily incident, který stál dva lidské životy. Myslím, že se ta podstata z toho trochu vytrácí.

Zvládla podle vás vláda koordinaci po oznámení incidentu ve Vrběticích a následné vyhošťování ruských diplomatů?

Určitě šlo lépe koordinovat informovaní spojenců před veřejným oznámením. Je také důležité si uvědomit kontext, do kterého informace o Vrběticích přišla, který byl již poznamenaný kybernetickými útoky ze strany Ruska, na které již řada států reagovala, případ Navalnyj, sankce na Rusko. Tudíž velmi napjatý kontext, kdy kauza Vrbětice je jedním z dalších faktorů. Nešlo předpokládat, že by zde došlo k podobné reakci jako v roce 2018 na kauzu Skripal.

Dovedete si představit, jak to myslel pan Hamáček, že by jel do Ruska v době, kdy už měl informace o kauze Vrbětice? Jestli by ta cesta podle vás dávala smysl?

Opravdu tomu nerozumím. S vědomím těchto informací ta cesta jako taková – a řekl to nakonec i pan prezident Zeman – vlastně nedávala smysl.

Když jste byl ministr, tak pan vicepremiér Hamáček za vašimi zády povolával pana velvyslance Pivoňku do Prahy. Jak si to zpětně vysvětluje? Vy jste říkal, že to je nestandardní.

Je nestandardní, pokud v takovém citlivém kontextu ministr zahraničí neví o tom, že je velvyslanec povolán, zejména pokud by se mělo jednat o přípravu reakce na kauzu Vrbětice. Na druhou stranu není úplně nezvyklé, že velvyslanci přijíždějí do České republiky do ústředí na konzultace, aniž by o tom ministr věděl. Spíš Jan Hamáček již před sjezdem sociální demokracie, který byl v pátek 8. dubna, nedůvěřoval možné komunikaci se mnou, a proto mi tuto informaci nesdělil.

Měl by podle vás Jan Hamáček ještě vysvětlit všechny okolnosti své cesty a říct, co se dělo na schůzce 15. dubna na Ministerstvu vnitra?

Víme, že tam stále některé otázky visí ve vzduchu, proto se na to i ptáte.

Co vás konkrétně na tom ještě zajímá?

Pro mě je třeba otazníkem, proč došlo k oznámení s plánem cesty do Moskvy za účelem nákupu Sputniků po sjezdu ČSSD a poté, co měl Jan Hamáček informace od vyšetřovatelů o incidentu ve Vrběticích a že za tím stojí ruské tajné služby.

On do toho byl trochu zapletený vlastně i americký prezident. Když se plánovala ta cesta, tak se posílala i nějaká informace na ministerstvo zahraničí v USA kvůli případnému summitu Biden–Putin v Praze. Je to standardní postup, když bychom vzali v potaz historiku Jana Hamáčka, že to byla pouze kamufláž?

V případě, že bychom zahraniční diplomacii vtahovali do nějaké kamufláže bez toho, aby ona věděla, že se jedná o nějakou kamufláž, tak by to nebylo úplně ideální a šťastné. To, že Praha v minulosti byla místem mezinárodních summitů, významných mezinárodních akcí, není nic nového a to, že by česká diplomacie měla mít zájem takovou akci přitáhnout do Prahy, je podle mě správně. Ale určitě bych to dělal jinak, nepoužíval bych to jako součást nějaké kamufláže.

Vy jste se pousmál slovu kamufláž, vám to přijde úsměvné?

Myslím si, že se řada představitelů se vyjádřila, že nerozumí, proč se muselo něco kamuflovat.

Reklama

Doporučované