Hlavní obsah

Petříček na ministerstvu angažoval stranického rivala z Prahy

Foto: vlada.cz

Ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Reklama

Ministr zahraničí usiluje o post předsedy pražské ČSSD. Muže, jehož by chtěl vystřídat, nyní zaměstnal jako poradce na ministerstvu.

Článek

Na Ministerstvu zahraničí zakotvil další sociální demokrat „s příběhem“. Novým poradcem šéfa diplomacie Tomáše Petříčka se stal Petr Pavlík, který stojí v čele pražské buňky ČSSD.

Pikantní je, že právě na Pavlíkův stranický post si ministr Petříček myslí. Chce se z pozice šéfa pražských sociálních demokratů pokusit získat důvěru větších měst a také si vyztužit svoji politickou pozici.

Partajní souboj o vlivný post se měl odehrát už teď v prosinci. Sociální demokraté ale své klíčové stranické konference zřejmě budou odkládat kvůli koronavirovým opatřením. Preferují prý prezenční podobu jednání.

Odborník na gender

Vysokoškolský pedagog a odborník na gender otázky Petr Pavlík v minulosti působil jako politický náměstek na Ministerstvu školství. V úřadě ale nedobrovolně skončil loni v létě - byl kritický k vládnímu angažmá ČSSD s ANO.

Do státních služeb se vrátil až teď. Smlouvu má v Černínském paláci podle tiskového odboru ministerstva od listopadu. „Vybral jsem si ho jako člověka, který má zkušenosti z oblasti výzkumu, vědy a obecně školství,“ řekl Seznam Zprávám ministr zahraničí Petříček.

Diplomatická agenda se prý se vzděláváním v řadě oblastí prolíná. Jako příklad Petříček uvedl spolupráci s vysokými školami na propagaci Evropské unie nebo plánové projekty týkající se dezinformací či Východního partnerství, které posiluje vazby mezi EU a šesticí postsovětských zemí.

„Tuto spolupráci se zahraničněpolitickou tematikou bych chtěl dále rozvíjet,“ dodal Petříček.

Petr Pavlík nebude plným zaměstnancem úřadu, spolupráce s ním je na základě dohody o pracovní činnosti s hodinovou mzdou. A je časově omezená - do 30. dubna příštího roku.

„Není kam spěchat“

O „technických“ okolnostech se Petříček baví otevřeně, politické souvislosti, konkrétně otázku, zda Pavlíkovo angažmá na ministerstvu souvisí s volbou šéfa pražské ČSSD, nechal zcela bez komentáře.

Ministr už začátkem října každopádně veřejně řekl, že na příštím sjezdu strany nebude obhajovat post místopředsedy ČSSD, ale chce se soustředit na politiku v Praze. „Budu se ucházet o předsedu pražské sociální demokracie,“ citovala v říjnu média Petříčkovu SMS pro Českou televizi.

Petříček má na ministerstvu a ve stranickém dění po svém boku vlivného pražského politika ČSSD, svého dlouholetého kamaráda Miroslava Pocheho. Přesto jeho cesta do čela pražské organizace nemusí být tak hladká, jak by se zejména kvůli slabým preferencím strany mohlo zdát.

Současnému předsedovi Pavlíkovi vyprší standardní dvouletý mandát začátkem ledna. V rozhovoru se Seznam Zprávami se však vyhýbal jednoznačné odpovědi, zda bude, nebo nebude post obhajovat a zda Petříčka podporuje. „To je ještě daleko, není kam spěchat,“ říká Petr Pavlík.

Přestože jeho pozice v pražské buňce ČSSD není podle informací Seznam Zpráv příliš silná, mohl by ze své pozice teoreticky Petříčkovi cestu do čela buňky minimálně znepříjemnit.

„Nemůžu vyloučit, že v nějakých úvahách je, že moje angažmá na ministerstvu má ovlivnit volbu pražského předsedy ČSSD. Já to tak ale neberu. Mě dost dobře uplatit nejde. Dobře všichni vědí, že si dělám, co chci, a na funkcích nejsem závislý,“ řekl Seznam Zprávám Petr Pavlík.

Oranžový Černín

Pražská konference měla být, jak už bylo uvedeno, v prosinci. V lednu pak měli mít sociální demokraté podle původního plánu velký stranický sjezd, kde půjde o křeslo šéfovi strany Janu Hamáčkovi. Případné odklady těchto akcí prý stranické stanovy umožňují.

„Do standardního mandátu představitelů vedení ČSSD, včetně předsedy pražské organizace, se nepočítá doba stávajícího nouzového stavu, o tento čas je tedy automaticky mandát prodloužený. Zároveň existuje další tříměsíční lhůta po vypršení mandátu, dokdy je potřeba nového předsedu zvolit,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí strany Eva Gregorová.

V Černínském paláci nachází za vlády Tomáše Petříčka angažmá řada sociálnědemokratických straníků. Naposledy se náměstkyní stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí a další výrazná pražská sociální demokratka Michaela Marksová-Tominová. Mezi šesti poradci ministra - podle výčtu, který mají Seznam Zprávy k dispozici - jsou minimálně čtyři členové ČSSD - a mezi nimi i těžká váha, Miroslav Poche. Ten měl být původně ministrem, ale neprošel u prezidenta Miloše Zemana.

Petříčkova pozice ve vládě je podle zákulisních informací dlouhodobě nejistá - zejména kvůli rozporům s Hradem.

Pražská ČSSD patří k vlivným buňkám, přestože nejde o tradiční baštu strany a její výsledky z posledních let jsou v metropoli neslavné. V posledních komunálních volbách v roce 2018 ČSSD získala v Praze necelá tři procenta hlasů, Petříček stranu vedl v lokálních volbách v Praze 7. Jím vedená kandidátka v lokální „pevnosti“ starosty a poslance Jana Čižinského (Praha Sobě) dosáhla na dvě procenta hlasů.

Reklama

Doporučované