Hlavní obsah

Vzít pas mu nemůžu, říká Petříček. ČSSD řeší, jak Nejedlého nepustit do Moskvy

Foto: Dalibor Glück / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Poradce prezidenta Martin Nejedlý.

Reklama

aktualizováno •

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček řekl Seznam Zprávám, že nechal prozkoumat diplomatický pas poradce prezidenta Martina Nejedlého.

Článek

Plánovaná cesta prezidentského poradce Martina Nejedlého do Moskvy v době, kdy se probírá budoucnost tendru na dostavbu Dukovan, vyvolala rozruch. Piráti vyzvali ministra zahraničí Tomáše Petříčka, aby odebral Nejedlému diplomatický pas. Ten ve vyjádření pro Seznam Zprávy uvedl, že to nelze. Podle informací deníku Neovlivní.cz ovšem špičky ČSSD řeší, jak misi, jejíž cíl není jasný, překazit.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček v souvislosti s plánovanou cestou prezidentova poradce Martina Nejedlého nechal prozkoumat jeho diplomatický pas. Ten Nejedlému už v roce 2013 vydal bývalý ministr zahraničních věcí Jan Kohout.

„Na základě aktuální cesty pana poradce jsem nechal na Ministerstvu zahraničních věcí přezkoumat tuto sedm let starou žádost, podle příslušných vedoucích pracovníků se při jeho vydání postupovalo v souladu se všemi předpisy,“ napsal Seznam Zprávám Petříček.

Petříčka už ve čtvrtek dopoledne vyzval k odebrání pasu pro Nejedlého opoziční poslanec za Piráty Jan Lipavský. Na to Petříček reaguje slovy, že diplomatický pas lze Nejedlému odebrat pouze v případě, pokud skončí ve funkci hradního poradce nebo ve své funkci spáchá trestný čin.

„Ani jedno z toho se nestalo. Diplomatický pas by měl být nicméně využíván pouze k pracovním účelům spojeným s výkonem funkce, kvůli které byl vystaven,“ vysvětlil s tím, že proto očekává, že bude o cestě a jejích výsledcích informován.

„Stejně tak by měla Kancelář prezidenta republiky objasnit cíl návštěvy i veřejnosti,“ doplnil Petříček.

Případ Nejedlého cesty se proto podle informací serveru Neovlivní.cz řešil i s lídrem ČSSD Janem Hamáčkem. „Ve zkratce řečeno jde o to, jak Nejedlému cestu znemožnit,“ řekl serveru pod podmínkou anonymity zdroj z vedení sociální demokracie. Jak to chtějí provést, ale není zřejmé.

Podle dříve zveřejněných informací Deníku N by s Nejedlým měl plánovat cestu ještě i kancléř Vratislav Mynář.

Reklama

Doporučované