Hlavní obsah

Petříček: Pendlerům bude do Saska stačit pouze jeden test týdně

Pendlerům a zaměstnavatelům se nelíbilo znění původního opatření Saska, které vyžadovalo dva negativní testy na koronavirus týdně na vlastní náklady.

Reklama

Pendleři z Česka, kteří jezdí pracovně do Saska, budou nejspíš moci absolvovat jen jeden test týdně místo původně prosazovaných dvou. Mohou navíc využít antigenní testy zdarma.

Článek

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) jednal v pátek odpoledne se saskou ministryní zdravotnictví Petrou Köppingovou kvůli zpřísnění pravidel pro cestování mezi Saskem a Českem. Problém se týkal především pendlerů, kteří se měli podle původních pravidel dvakrát týdně na vlastní náklady prokázat negativními testy na koronavirus, pokud chtěli cestovat do Saska.

„S paní ministryní jsme hovořili především o dopadu opatření na české pendlery. My jsme dnes navrhli, že by ta povinnost byla pouze jednou týdně s tím, že by si pendleři mohli test udělat zdarma na naší straně,“ řekl Petříček na brífinku po jednání s Köppingovou.

Podle mluvčí ministerstva zahraničních věcí Zuzany Štíchové měl na mysli antigenní testy. Podle odhadů resortu jezdí do Saska každodenně za prací zhruba 5000 lidí. Antigenní testy jsou hrazené ze zdravotního pojištění.

„Paní ministryně souhlasila s tímto návrhem. Odpoledne by to měla projednat ještě saská strana a paní ministryně mi slíbila, že ještě dnes večer bychom měli mít tuto dohodu potvrzenou,“ dodal Petříček.

Pravidla by se měla změnit již od pondělí 11. ledna a platí pro všechny občany České republiky. Česko je pro Sasko na seznamu rizikových zemí. Pro lidi cestující z České republiky do Saska platí již zavedená desetidenní karanténa. Ta se ale samozřejmě netýká zmíněných pendlerů.

Původní zpřísnění podmínek pro pendlery vyvolalo nevoli především zaměstnavatelů i zaměstnanců. Jádrem sporu byla otázka plateb za rozbory, Sasko totiž náklady přesunulo na bedra zaměstnanců. Například Německý odborový svaz hovořil dokonce o nelegálnosti saského nařízení.

Kontroly na hranicích s Rakouskem

Jisté zpřísnění se koná i na hranicích s Rakouskem. Podle Petříčka Rakousko od půlnoci z pátku na sobotu zavede kvůli sílící koronavirové pandemii kontroly na hranicích, příští týden bude omezen počet hraničních přechodů. Další pravidla cestování podle něj zůstávají stejná, až na výjimky je povinná desetidenní karanténa.

Reklama

Doporučované