Hlavní obsah

Petříček se ve Washingtonu sešel s americkým ministrem zahraničí Pompeem

Ministři zahraničí ČR a USA jednali ve Washingtonu o obchodu i bezpečnosti.Video: US Department of State

 

Reklama

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček se ve Washingtonu sešel se svým americkým protějškem Mikem Pompeem. Byla to první oficiální schůzka ministrů zahraničí Česka a Spojených států od roku 2012.

Článek

Politici mimo jiné jednali o agendě setkání českého premiéra Andreje Babiše s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Bílém domě, které se uskuteční za dva týdny.

Ministři se zabývali také česko-americkou obchodní a vědeckou spoluprací, kybernetickou bezpečností nebo konflikty v Sýrii a v Afghánistánu. Nechyběla rovněž debata o jaderné dohodě s Íránem, od níž Spojené státy odstoupily a žádají totéž i po Evropské unii, která však zatím chce dohodu dodržovat. Jednalo se i o možnosti uvalení amerických cel na evropskou automobilovou produkci, kterou Petříček odmítl. Oba zúčastnění ocenili česko-americké vztahy a spolupráci ve třetích zemích.

Svou návštěvu amerického hlavního města zahájil Petříček už ve středu, ve čtvrtek se potom sešel s bezpečnostním poradcem Bílého domu Johnem Boltonem. V pátek se setkal se šéfem americké Agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID) Markem Greenem, se kterým se dohodli na rozšíření spolupráce na společných rozvojových projektech v Africe, Venezuele a Sýrii. Petříček vystoupí rovněž v americké Nadaci na podporu demokracie (NED), kde bude mluvit o ochraně lidských práv ve světě.

Reklama

Doporučované