Hlavní obsah

Petříček: Tendr v Dukovanech se nemusí odkládat

Foto: Profimedia.cz

Ministr zahraničí Petříček: Určitě bych zvažoval další kroky, pokud bych viděl, že s finálním rozhodnutím se nemohu ztotožnit, a pokud by mohlo způsobit velkou škodu České republice, tak zda s ním vůbec mohu žít.

Reklama

V těchto hodinách v Moskvě jedná prezidentův externí poradce Martin Nejedlý. Petříček jeho program prý nezná. Požádal o informace Pražský hrad.

Článek

Ani přímo v den, kdy v Moskvě jedná externí poradce prezidenta Martin Nejedlý, nemá česká vláda informace o jeho schůzkách a jejich obsahu.

Nejedlý, který už se v minulosti v Moskvě setkal s představiteli Rosatomu, odletěl do ruské metropole ve čtvrtek. Rosatom patří k zájemcům o výstavbu nových jaderných bloků v Dukovanech. Na české politické scéně právě vrcholí třaskavá debata o tom, zda ruské a čínské zájemce do tendru přizvat.

Otázka bezpečnostní pojistky pro dukovanský tendr ohrožuje i stabilitu kabinetu premiéra Andreje Babiše. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) Seznam Zprávám řekl, že pokud by byl tendr vypsaný bez ošetření bezpečnosti dle jeho představ, bude řešit, zda s takovým rozhodnutím „může vůbec žít“.

Na rozdíl od premiéra Andreje Babiše, který by nechal vypsání tendru na příští vládě, Petříček možnost vyhlášení této superzakázky zatím neodepisuje. Zohlednit se má podle něj postoj opozice už nyní, tedy před volbami.

„Pro takto zásadní projekt je důležitá shoda napříč politickým spektrem, která zejména co se týče bezpečnostních otázek zatím dosažená nebyla. Pokud správně nastavíme použití bezpečnostní výjimky, tak lze tuto dohodu najít i před parlamentními volbami. A pak je tendr možné vypsat,“ řekl Petříček Seznam Zprávám.

Opozice, zejména ODS a Piráti, stejně jako ministr zahraničí prosazují – na základě doporučení bezpečnostních a právních expertů tajných služeb a ministerstev zahraničí i vnitra – nepřizvání do tendru firem z autoritářských zemí, zejména Ruska a Číny.

„Pokud by však příští vláda měla projekt výrazně měnit či dále odložit, bylo by to reputační riziko pro Českou republiku. A i prakticky by to vedlo k odkladu a posunu dokončení celého projektu se všemi důsledky pro energetickou bezpečnost a pro schopnost zajistit energii pro české hospodářství,“ dodal dále ministr.

Nejedlého cestu do Moskvy jako tlak ze strany Ruska či Hradu v debatě o bezpečnostních parametrech dukovanského tendru nevnímá. „Exekutivní rozhodnutí určitě nebudou ovlivněná cestou externího poradce prezidenta republiky,“ ujišťuje ministr zahraničí.

Přesný program Nejedlého však prý nezná. Ani česká ambasáda nebyla podle ministra informovaná o všech setkáních prezidentova poradce v Moskvě.

Ministr Petříček dodal, že požádal Pražský hrad o informace týkající se jednání Nejedlého v Rusku. V pondělí by o cestě hradního poradce do Moskvy mohla jednat i vláda.

Nejedlý, který v minulosti byl angažovaný v ruské energetice, je externím rádcem prezidenta Miloše Zemana a nemá k českému státu žádný formální vztah, nepodléhá tudíž ani veřejné kontrole.

„Načasování cesty, ani způsob informování o této cestě není šťastné. Více informací a transparentnosti ze strany Kanceláře prezidenta republiky by pomohlo vyvrátit spekulace,“ uvedl Petříček.

Zda cesta souvisí s dukovanským tendrem, nechtěl šéf diplomacie rozebírat. „Počkám si na informace o obsahu a o tom, s kým se v Moskvě setkal. Pak budu moct posoudit, jestli jednání souvisela s jadernou problematikou,“ uvedl také Petříček.

Nejedlý ve čtvrtek v Respektu řekl, že bude v Moskvě řešit „prezidentskou agendu“. Deník N na základě nejmenovaných diplomatických zdrojů uvedl, že Nejedlý letí do Moskvy za státní peníze soukromým letadlem. Nic z toho Petříček nepotvrdil, prý ani tyto informace nemá.

Premiér Andrej Babiš se k Nejedlého cestě nevyjádřil. I v otázkách tendru si drží spíše odstup.

ČEZ či ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček naopak tvrdí, že přizvání zájemců z Ruska a Číny bude tlačit dolů cenu zakázky.

Minulý týden se možnost vyloučení Ruska a Číny měla řešit na Bezpečnostní radě státu. Nakonec se ale zrušila a premiér prohlásil, že by tendr měla vypsat až příští vláda. Nový termín bezpečnostní rady státu zatím vypsaný nebyl. Jednání o bezpečnostní pojistce pro tendr se čeká 9. prosince, kdy zasedá vládní Stálý výbor pro výstavbu nových jaderných zdrojů, tam je přítomná i opozice. Petříček bude chtít, aby výbor přišel z doporučeními ohledně bezpečnosti.

ČEZ chtěl původně tendr vypsat už v půlce prosince.

Zůstal by Petříček ve vládě, pokud by tendr byl vypsaný bez bezpečnostní výjimky?

„Člověk nemá vstupovat do jednání s výhrůžkami hned v první fázi. Na mé straně jsou racionální argumenty, bezpečnostní i právní. Určitě bych zvažoval další kroky, pokud bych viděl, že s finálním rozhodnutím se nemohu ztotožnit, a pokud by mohlo způsobit velkou škodu České republice, zvažoval bych, zda s ním vůbec mohu žít,“ dodal ministr v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Reklama

Související témata:

Doporučované