Hlavní obsah

Petříček: V lednu budou na cestu do sousedních zemí stačit antigenní testy

Foto: vlada.cz

Tomáš Petříček.

Reklama

Stejně by to mohlo fungovat i při návratu občanů zpět do Česka. Ministr uvedl, že by v takovém případě mělo být možné test podstoupit na území ČR.

Článek

Ministr zahraničí Tomáš Petříček počítá s tím, že k vycestování Čechů do okolních zemí postačí projít antigenním testem. Cestovat do sousedních států by podle Petříčka mělo být možné začátkem příštího roku.

„Už jsme začali jednat se Slovenskem, Rakouskem a Německem.Tady už je dohoda velmi blízko. Zejména Rakousko je tomu nakloněno. Nicméně očekáváme, že změna nastane až po Novém roce, protože například právě Rakousko má lockdown trvající až do desátého ledna,“ říká Petříček.

Ministerstvo plánuje stejný termín dojednat i se Slovenskem a Německem: „V případě Německa jsem přesvědčen, že se nám podaří zbývající otazníky odstranit, abychom v polovině ledna také mohli uznávat antigenní testy pro cestování. Velmi intenzivně na tom pracujeme s Ministerstvem zdravotnictví.“

Nový postup by se od toho dosavadního zásadním způsobem nelišil. „Pouze bychom umožnili pro cestování použít kromě PCR i antigenní testy. Aby lidé mohli cestovat třeba do sousedního Rakouska, tak si udělají test a do 48 hodin budou vstupovat na území Rakouska,“ vysvětluje Petříček.

Stejně by to mohlo fungovat i v případě návratu občanů zpět do Česka. Ministr uvedl, že by v takovém případě mělo být možné test podstoupit na území ČR.

Kdy by se mohlo do zahraničí vyjet na hory, se však zatím s jistotou neví: „Lyžování v tuto chvíli řeší jednotlivé státy na národní úrovni. Snažíme se koordinovat alespoň s Rakouskem a Slovenskem, abychom zahájili lyžařskou sezonu v podobném termínu, aby nedocházelo k většímu přesunu lyžařů. Je to stále spojeno s jistými riziky.“

Reklama

Související témata:

Doporučované