Hlavní obsah

Petříček vyjednal čtvrt miliardy navíc z rozpočtu. Od Schillerové původně žádal mnohem více

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Schillerová tento týden jednala o úpravě rozpočtů také s ministrem zemědělství Tomanem (ČSSD) a dopravy Kremlíkem (za ANO). S Tomanem se dohodla na zvýšení o jednu miliardu, s Kremlíkem na přidání pěti miliard do Státního fondu dopravní infrastruktury.

Článek

Rozpočet Ministerstva zahraničí na příští rok se zvýší o 253 milionů nad původně plánovaných 7,9 miliardy korun. Dohodli se na tom ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Petříček původně požadoval zvýšení rozpočtu o 1,5 miliardy korun, dohodnutý nárůst ale podle něj nakonec zabezpečí provoz velvyslanectví i nástroje pro předcházení nelegální migraci. Podle Schillerové lze další část požadavků Ministerstva zahraničí pokrýt z jeho nespotřebovaných výdajů z minulosti.

„Považuji to za kompromis, se kterým jsme mohli souhlasit,“ řekl Petříček Seznamu po jednání. Schillerová zdůraznila, že úpravy rozpočtu nezvýší plánovaný schodek nad 40 miliard.

Zvýšení rozpočtu znamená, že bude Ministerstvo zahraničí příští rok hospodařit s podobnou sumou jako letos. Podle státního rozpočtu na letošní rok připadá Ministerstvu zahraničí 8,13 miliardy korun. Původně plánovaný rozpočet by znamenal pokles o zhruba 2,9 procenta.

Ministři se na více než dvouhodinové schůzce dohodli na přidání peněz na pomoc v severní Africe a v Sýrii, kterými by Česko mělo přispět k boji s nelegální migrací v zemích, odkud migranti přicházejí. Dodatečné peníze půjdou také na otevření nové ambasády v Singapuru, jejíž vznik žádal premiér Andrej Babiš (ANO). Petříček dnes před jednáním se Schillerovou řekl, že náklady na vznik ambasády příští rok budou nejméně 45 milionů korun.

„V té podobě, jak jsme se domluvili s paní ministryní, můžu souhlasit s navrženým rozpočtem,” řekl Petříček ČTK. „Pro mě bylo důležité, že paní ministryně mi jasně řekla, že do budoucna budeme garantovat fungování našich ambasád, že naším zájmem je, aby budoucí rozpočty zajistily kvalitní a dostupné služby Čechům v zahraničí a plnění úkolů české diplomacie,” řekl.

Petříček a Schillerová se také dohodli na tom, že do budoucna se bude Ministerstvo zahraničí snažit přiblížit reálné výdaje těm plánovaným, aby nevznikaly nespotřebované výdaje, které zkreslují situaci i pro plánování budoucích rozpočtů.

Vláda schválila předběžnou podobu státního rozpočtu se schodkem 40 miliard korun. Pro návrh ale hlasovali pouze ministři za ANO, ne členové vlády za ČSSD. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že návrh rozpočtu neodpovídá programu vlády. Ministři za ČSSD požadovali navíc zhruba 18 miliard korun, z toho 11 miliard ministryně práce Jana Maláčová.

Reklama

Související témata:

Doporučované