Hlavní obsah

Petřínská rozhledna se rozsvítí v národních barvách

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V úterý se pražská Petřínská rozhledna rozsvítí v národních barvách, město také v historickém centru nechalo na lampách veřejného osvětlení rozvěsit státní vlajky.

Článek

Informovala o tom dnes městská firma Technologie hlavního města Prahy (THMP), která se mimo jiné stará o veřejné osvětlení v metropoli.

Rozhledna se každý den po setmění rozsvěcí bílou barvou, ale může při zvláštních příležitostech svítit i v barevných variacích. Naposledy se tak podle mluvčího THMP Martina Drozda stalo v neděli k příležitosti Světového dne předčasně narozených dětí, dnes pak nasvícení připomene Mezinárodní den tolerance. V úterý 3. listopadu se věž rozsvítila k uctění obětí teroristického útoku ve Vídni.

K připomenutí výročí pádu komunismu se letos jedna z pražských dominant rozsvítí potřetí. „Oslavy výročí sametové revoluce budou letos kvůli epidemické situaci probíhat v trochu jiném duchu, ale ani tento rok nevynecháme rozsvícení Petřínské rozhledny v barvách státní trikolory. Stala se z toho už taková tradice,“ uvedl místopředseda představenstva THMP Tomáš Novotný. Vedle toho společnost na 65 stožárů veřejného osvětlení na Václavském náměstí a Národní třídě, kde se tradičně konají největší připomínkové akce, nechala rozvěsit státní vlajky.

Oslavy 17. listopadu budou letos v důsledku pandemie koronaviru omezené. Tradiční akce na Národní třídě a Václavském náměstí se sice konat budou, ale organizátoři vyzvali lidi, aby zůstali doma a sledovali je přes internet. V rámci akce na Národní se kromě Petřínské rozhledny barvami české trikolory rozsvítí také řada dalších budov v Praze, například Pražský hrad, Kongresové centrum, Žižkovská věž, Tančící dům, Strakova akademie, budovy univerzit nebo sídla několika firem.

Památkově chráněná rozhledna disponuje technologií pro různobarevné osvětlení od roku 2015, od té doby se rozsvěcuje pravidelně například národními barvami v době státních svátků, zeleně na svátek sv. Patrika nebo k připomenutí tragických událostí. Kromě uctění nedávné vídeňské tragédie se v minulosti rozsvítila také k připomenutí teroristického útoku na redakci Charlie Hebdo nebo po požáru pařížské katedrály Notre-Dame. Letos zazářila modře také na den autistů.

Rozhledna byla slavnostně otevřena 20. srpna 1891 a spolu s ní byla dokončena i lanová dráha, která tehdy fungovala na vodní pohon. O rok později vzniklo zrcadlové bludiště. Věž je vysoká 65,5 metru a se započtením nadmořské výšky dosahuje celkové výšky 389,5 metru.

Reklama

Související témata:

Doporučované