Hlavní obsah

Petrof využil českou vášeň pro zimní sporty. Jeho terče jdou na dračku

Petrof se vrhl do výroby biatlonových terčů. Zájem je obrovský.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Výrobce klavírů a pianin z Hradce Králové našel během pandemie nový způsob výdělku. S jedním startupem vyrábějí biatlonové terče – a nestíhají.

Článek

Na Petrofu skládá Paul McCartney, cvičí na něm přední český pianista Ivo Kahánek, jeden je v rodině Billa Gatese. A před nedávnem si nástroj pořídila popová hvězda Billie Eillish.

Na českém nástroji složila úvodní píseň k očekávané Bondovce Není čas zemřít. Na výrobce měla speciální požadavky. „Měla, ale nemůžu prozradit jaké. My jsme slíbili, že to bude jen mezi námi,“ říká Zuzana Ceralová Petrofová, prezidentka společnosti Petrof. Po světě hraje už 635 000 nástrojů z provenience královehradecké značky.

Přestože špičkové klavíry a pianina jsou ve výrobě továrny priorita, Petrof se neštítí ani drobnějších  výrobků ze dřeva. Na vlně českého zájmu o biatlon se během pandemie spolu s jedním českým startupem pustil do výroby biatlonových terčů pro děti. A nestíhají vyrábět.

Přestože set terče se zbraní vyjde na tři tisíce korun, e-shop má vyprodáno. „Ten set tvoří biatlonový terč plus plastová pistole nerfka. Místo aby děti střílely po sobě, střílejí do terčů. A nejen děti, kupují si to i do firem, aby se zaměstnanci odreagovali,“ popisuje představitelka už páté generace Petrofových.

Na e-shopu firma nově nabízí i hračky pro dospělé, šachy z luxusního dřeva za 28 000 korun, dřevěný „reproduktor“ pro telefon za dva a půl tisíce. Vše pod značkou Petrof Design, která už tvoří desetinu obratu. Vrhl se i na dřevěné interiérové desky. Jako degradaci prastaré značky to Petrofová nevnímá. Vedle nástrojů pro virtuosy její předci v horších časech vyráběli třeba i železniční pražce.

Otec současné šéfky firmy, Jan Petrof, se dokonce vážně zabýval nápadem produkovat rakve. S tím, že klientela je jistá, ale narazil.

„Tatínek si říkal, že to je prostě záruka. Ale zjistili jsme, že výroba rakví je komplikovaná, že se rakve dělají levně, z rychlého hořlavého materiálu. Od nás by to bylo drahé,“ řekla Ceralová Petrofová pro SZ Byznys.

Reklama

Doporučované