Hlavní obsah

Petrohradská Zenit Arena, kde se odehrají zápasy MS ve fotbale, je zřejmě nejdražší stadion na světě. Stavba trvala 10 let a prodražila se o 600 %

Stavbu provázely i korupční aféry. Bývalý městský úředník Marat Oganesyan byl například soudem odsouzen za zpronevěru 50 milionů rublů.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Fotbalové mistrovství světa v Rusku se bude hrát také v petrohradské Zenit Areně. Ta je nejdražším stadionem, který byl kdy postaven. Stála neuvěřitelných 1,5 miliardy dolarů. Za obří náklady mohou mimo jiné ptáci a korupce.

Článek

Za pár měsíců odstartuje jedna z největších letošních sportovních akcí - mistrovství světa ve fotbale v Rusku. Jedním z měst, kde se bude hrát, je i Petrohrad. A to na stadionu, který stál neuvěřitelných 1,5 miliardy dolarů. Zenit Arena se tak stala nejdražsím stadionem, jaký byl kdy postaven.

Jedním z problémů, které zvýšily náklady na výstavbu, se překvapivě stali ptáci. Výstavba stadionu tak vyšla na částku o 600 % vyšší, než byl plán a trvala více než 10 let. Důvodem bylo velké zpoždění, ale také korupční skandály. Bývalý městský úředník Marat Oganesyan byl například soudem odsouzen za zpronevěru 50 milionů rublů.

A byly tu další skandály. Ukázalo se třeba, že vyměnitelný hrací povrch nebyl stabilní, nebo že se na stavbě stadionu podíleli dělníci ze Severní Koreje. Stadion se ale v každém případě nakonec dostavět podařilo.

Reklama

Související témata:

Doporučované