Hlavní obsah

Petrželův výrok je rasistický. V Anglii by po takové aféře okamžitě skončil, padlo ve fotbalovém glosáři

Fotbalový glosář, tentokrát zejména o rasismu.Video: Luděk Mádl

 

Reklama

Ve fotbalovém glosáři se Luděk Mádl s Jiřím Hoškem vrátili ke kontroverznímu výroku zlínského trenéra o „tom černochovi“.

Článek

Odlišná kulturní prostředí projevují rozdílnou míru citlivosti na výroky s nádechem rasismu, konstatovali v tradičním fotbalovém glosáři Luděk Mádl s Jiřím Hoškem.

Vrátili se ještě k výrokům Vlastimila Petržely, trenéra Zlína, který po utkání s Plzní v debatě o inkasovaném gólu zmínil, že ho zavinil „ten černoch“. Mínil tím Jonathana Bijimineho, rodáka z francouzského Amiensu, který už oblékl i dres reprezentace Demokratické republiky Kongo.

I v dalším rozhovoru se pak Petržela podržel původní linie: „Přece nebudu černochovi říkat, že je bílý.“ A zavzpomínal na své angažmá ve slovenských Michalovcích, kde Afričané, podle něj přecitlivělí, vstoupili kvůli tomuto způsobu jeho chování do stávky.

„Výrok pana Petržely je rasistický. Pokud v první dimenzi vidí v člověku černocha a ani při další příležitosti to nevezme zpátky a neomluví se, tak je to špatně,“ míní Jiří Hošek. „V Anglii by po takových slovech musel svou funkci, ať už dobrovolně, nebo nedobrovolně, do dalšího dne opustit,“ dodal.

Luděk Mádl zdůraznil, že i v Česku dochází v průběhu let k postupnému posunu ve vnímání celé problematiky. Upozornil, že četnost otevřených rasových útoků, jako bylo bučení či házení banánů na hráče afrického původu, klesla.

A zavzpomínal i na éru ze začátku tisíciletí, kdy se vymezil vůči tomu, že liberecký trenér Ladislav Škorpil hovořil o Baffouru Gyanovi jako o „černouškovi Bubu“. „A nikdo tenkrát nechápal, co mi na tom přijde nevhodné,“ podotkl Mádl. To už se podle něj mění, ale kupříkladu britských měřítek vnímání této problematiky ve společnosti ta česká ještě nedosáhla.

Jak četné jsou v Británii projevy rasismu či jiné formy diskriminace? Jak se k nim tamní společnost staví? Vstoupí politika do chystaného mistrovství světa v Rusku? Je možné, že se Anglie nezúčastní, a proč? Co (ne)předvedla česká fotbalová reprezentace na turnaji v Číně? Odpovědi Luďka Mádla a Jiřího Hoška na tyto otázky najdete ve videu nad tímto textem.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:30 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované