Hlavní obsah

Pěvkyně Urbanová si ostře rýpla do šéfa Národního divadla: Jeho Libuše je strašná

Dvě minuty z Výzvy s Evou Urbanovou: V Burianově Libuši bych nevystoupila, ani kdyby chtěli.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jako Smetanova Libuše vystupovala v Národním divadle přes dvacet let. V nastudování z poslední sezóny ale vedení opery dalo přednost „nové generaci pěvkyň“. Eva Urbanová podle svých slov není zhrzená.

Článek

Poslední Libuše v režii šéfa Národního divadla Jana Buriana vznikla ke 100. jubileu založení Československa. Sopranistka Eva Urbanová je ale ke slavnostní zpěvohře víc než kritická.

„Pan Burian mě bude nenávidět, ale ta jeho Libuše je absolutně strašná. Nikdy v životě bych v ní nevystoupila. I kdyby mě tam nechali, tak to odřeknu,“ hodnotí práci ředitele ND.

Celý pořad Výzva s Evou Urbanovou:

Z Národního divadla jsem připravená odejít, říká Eva Urbanová. A vysvětluje, proč si šla stěžovat k Zemanovi.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

Libuše má výsostné postavení mezi českými operami, hraje se při slavnostních příležitostech. Letos to bude třeba v Den české státnosti 28. září nebo na výročí vzniku samostatného Československa 28. října.

„Je to zesměšnění toho díla, je mi to líto. Není to Libuše v pravém slova smyslu. Viděla jsem v televizi z přímého přenosu jen třetí jednání, protože jsem měla koncert. Nejdřív se mi chtělo brečet a pak už se mi chtělo i smát,“ říká s naprosto vážnou tváří.

„Když se diváci na premiéře Libuše smějí, tak si myslím, že to tam (do Národního divadla) nepatří“ dodává.

Stávková pohotovost

Poslední verze Smetanovy opery není jedinou kritikou na adresu současného šéfa ND. Eva Urbanová se připojila k více než třem stovkám kolegů z opery, kteří Burianovi vytýkají jmenování norského režiséra Pera Boye Hansena novým ředitelem Opery Národního divadla a Státní opery. Odboráři kvůli tomu vyhlásili už koncem června stávkovou pohotovost.

Ve Výzvě Urbanová vysvětluje, proč nového šéfa odmítají, přestože už zřejmě nic nezabrání jeho nástupu do funkce od 1. srpna. Proč kvůli sporu šla na Hrad za prezidentem Milošem Zemanem? Proč odmítá se svým novým šéfem mluvit anglicky nebo německy? A co by ji přimělo Národní divadlo po téměř 30 letech opustit?

Podívejte se na celý pořad Výzva s Evou Urbanovou.

Reklama

Doporučované