Hlavní obsah

Pevnost poznání připravila badatelskou hru v ulicích Olomouce

Foto: Getty Images

Olomouc.

Reklama

Badatelskou hru plnou tajemství, šifer a důmyslných úkolů připravilo olomoucké interaktivní muzeum Pevnost poznání. Hra s názvem Město poznání bude v ulicích Olomouce zahájena ve středu a účastníky zavede na zajímavá místa.

Článek

„Seznámí je také s některými klíčovými událostmi z české historie,“ sdělil autor hry Ondřej Biemann, který je absolventem geoinformatiky a geografie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého a zároveň působí jako lektor a průvodce v Pevnosti poznání.

Netradiční hra je určena pro rodiny s dětmi, party kamarádů i pro ty, kteří si ji chtějí vyzkoušet sami na vlastní pěst. Start bude mít v Pevnosti poznání. Soutěžící tam obdrží batůžek s prvními indiciemi, které je provedou centrem Olomouce. Podívají se například do kostela, kavárny nebo parku. „Badatelé půjdou po stopách smyšleného vědce Artura, který svými vynálezy usnadnil život spoustě lidí. Protože se ale bál, že by se jeho plánky a nákresy dostaly do nesprávných rukou, ukryl je na konci života na bezpečné místo. A vymyslel sérii úkolů, bez jejichž splnění se k materiálům nikdo nedostane. V našem příběhu hraje ještě důležitou roli jeho pravnuk Erik, ale víc nechci prozrazovat,“ uvedl Biemann.

Venkovní hru Biemann vymyslel v rámci motivačního a vzdělávacího programu Fort Science Academy. „Koncept městských her se mi líbí, a proto jsem zkusil vymyslet vlastní verzi v mé oblíbené Olomouci. Inspirací mi byla soutěž Amazing Race a fenomén geocaching. Mým cílem bylo vytvořit badatelskou hru, při níž si návštěvníci vyzkouší své znalosti, dovednosti, logické myšlení i prostorovou orientaci,“ podotkl.

Hra odstartuje ve středu a první čtyři dny bude v rámci zkušebního provozu k dispozici zdarma. Informace o hře zájemci najdou na webu www.pevnostpoznani.cz. Do projektu se zapojilo Divadlo na cucky, Muzeum umění Olomouc a Výstaviště Flora Olomouc. „Mám velkou radost, že se v našem týmu Centra popularizace zrodila tato originální hra, která lidem ukáže nejen skryté krásy města, ale také je bude motivovat k návštěvě míst, na která by se možná ani nepodívali. Bude jistě vítaným společníkem nejen patriotů, ale i turistů. Těším se, až si hru projdu se svým synem,“ uvedl ředitel Pevnosti poznání Matěj Dostálek.

Reklama

Související témata:

Doporučované