Hlavní obsah

Pevnost Smolkov stále slouží armádě, vojáci v ní skladují materiál

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Předválečná pevnost Smolkov i po 85 letech stále slouží armádě. V rozlehlém podzemním prostoru dělostřelecké tvrze, která měla chránit Opavu a její okolí před vpádem vojsk hitlerovského Německa, mají vojáci sklad materiálu.

Článek

Přestože objekt slouží již od nacistické okupace pro skladování, dosud se v něm zachovala řada dobového vybavení, řekl náčelník tohoto vojenského zařízení Leoš Koutný. Pevnost je jednou ze dvou, které armáda stále využívá. Druhá, s názvem Adam, v Orlických horách ukrývá munici.

Unikátní vojenský sklad by v lesích nedaleko Háje ve Slezsku hledal málokdo. Nachází se v nevelkém střeženém areálu, na který kromě vojáků dohlíží i malé stádo muflonů. Sudokopytníci ve službách státu mají za úkol spásat svažitý terén, ve kterém se zařízení nachází.

Stavba pevnosti začala podle Koutného v únoru 1936. Protože šlo o první takto rozsáhlý objekt, armáda si teprve během budování ujasňovala detaily, které po stavitelých bude požadovat. Projekt se proto několikrát měnil a původní termín dokončení stavební firma nestihla. Do podzimu 1938 ale byl komplex stavebně hotov, stejně jako další pohraniční pevnosti ale ještě nebyl plně vyzbrojen.

Pevnost tvoří pět nadzemních objektů, jsou propojeny rozsáhlým podzemím, které tvoří tři asi třísetmetrové chodby. V podzemních prostorách byla vybudována kasárna pro asi 400 vojáků, posádku tvořily elitní hraničářské oddíly. Podzemí ukrývalo také muniční sklad nebo technické zázemí včetně vlastního vydatného zdroje pitné vody. Tu by vojáci v boji potřebovali nejen pro přežití, ale třeba i pro chlazení zbraní. Jediný přístup do tvrze umožňoval vchodový objekt, který bylo možné v případě dobytí zablokovat pomocí nachystaných výbušnin. Vojáci měli k dispozici také nouzový výlez, který byl ale díky důmyslnému systému pro nepřítele nepřístupný.

Po obsazení pohraničí Německem hitlerovská armáda odvezla veškeré pancéřové prvky, nadzemní objekty ale zajistila a podzemí začala využívat jako sklad například textilních látek, sanitárního materiálu nebo porcelánového nádobí. Z té doby pochází také některé úpravy tvrze, k dalším pak došlo po válce. V polovině padesátých let vznikl v podzemí muniční sklad, munici v pevnosti vojáci skladovali až do 90. let. Ani poté ale armáda objekt neopustila, i když to několikrát zvažovala, a využila ho pro skladování vojenského materiálu.

Podle Koutného musí být objekt neustále vytápěn, aby se v něm udržela stálá teplota a díky tomu i stálá vlhkost. Skladované vybavení tak má ideální podmínky. Pro převoz materiálu v podzemí stále zaměstnanci zařízení využívají dobové koleje, po kterých měli vojáci do tvrze dostávat například střelivo. K dispozici mají i manipulační vozíky pocházející z roku 1938.

V tvrzi se díky tomu, že je téměř nepřetržitě pod dohledem armády, dochovala řada unikátního vybavení z doby výstavby. Před vstupním objektem ale v 60. letech vyrostla nová hala, v areálu přibylo i několik dalších provozních objektů. Zatímco podzemí areálu je pro veřejnost nepřístupné, většina nadzemních objektů je mimo střežený areál. Jsou ale zajištěny, aby do nich nemohli lidé kvůli bezpečnosti vstupovat.

Kromě Smolkova armáda pro skladování využívá i tvrz Adam, v ní je nadále umístěn muniční sklad. Tato tvrz byla součástí pevnostního systému v Orlických horách, stejně jako tvrz Hůrka, kterou armáda také využívala ke skladování munice a opustila ji v roce 2008.

Reklama

Související témata:

Doporučované