Hlavní obsah

Pieta za Karla Gotta, rozsudek v kauze Dieselgate a létající pevnost, která padla

Polední zprávy 3. října 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

Úmrtí Karla Gotta. Lidé stále přicházejí na pražskou Bertramku před vilu Gottových, kde hned včera, poté co se objevila zpráva o zpěvákově úmrtí, vzniklo pietní místo. Na Karla Gotta vzpomínají i osobnosti veřejného života.

Gottova třída? Jméno Karla Gotta by v budoucnu mohla nést ulice nebo jiné veřejné prostranství v Praze, v níž legendární zpěvák a rodák z Plzně strávil většinu svého života. Dnes se k tomu vyjádřili i členové magistrátní koalice. A jejich tiskovou konferenci sledoval reportér Seznamu Vojtěch Gavriněv.

Státní pohřeb. Vláda už ve středu schválila záměr uspořádat Karlu Gottovi rozloučení se státními poctami v katedrále svatého Víta na Pražském hradě, pokud s tím bude souhlasit jeho rodina. Den pohřbu by měl být zároveň i dnem státního smutku.

Mýto ve Sněmovně. Je zavedení nového mýta v ohrožení? Antimonopolní úřad minulý týden zakázal plnění smlouvy na nový mýtný systém mezi ministerstvem dopravy a konsorciem CzechToll/SkyToll. Objasnění situace dnes po šéfovi resortu Vladimíru Kremlíkovi žádal sněmovní kontrolní výbor. Na výboru byla reportérka Seznamu Zuzana Černá.

Skandál v katolické církvi. Poté co policie začala prověřovat kardinála Dominika Duku kvůli údajnému nadržování pachatelům sexuálního zneužívání, vyplouvají na povrch nové informace o dění v dominikánském řádu. Podle bývalého člena řádu Ivana Štampacha se o zneužívání s dominikány v zákulisí potichu mluvilo, Duka to ale podle něj vždycky zásadně odmítal.

Neštěstí na Prachaticku. Pravděpodobný výbuch plynu v bytovém domě v obci Lenora na Prachaticku zabil jednoho člověka, dalších 9 je zraněných. Policisté z místa evakuovali dalších 19 lidí, příčinu dál šetří. Místo už ohledal i statik, podle něj je objekt nestabilní.

Rath musí do vězení. Bývalý středočeský hejtman za ČSSD David Rath musí do pondělního večera nastoupit do ruzyňské věznice. Výzvu mu doručili v úterý policisté.

Aféra Dieselgate. Automobilka Volkswagen nemusí platit českým řidičům půl miliardy korun za aféru Dieselgate. Ve čtvrtek o tom pravomocně rozhodl soud. Německému koncernu hrozilo, že o peníze přijde kvůli chybě – nedodal k soudu včas vyjádření k žalobě o odškodnění, které majitelé aut požadují kvůli této emisní aféře. Podrobnosti doplní autor zjištění, reportér Seznamu Vojtěch Blažek.

H-System. Zklamání a smutek – tak popisují své pocity bývalí klienti zkrachovalé firmy H-System. Lidé, kteří své domy následně dostavěli na vlastní náklady, na to podle konkurzního správce neměli povolení a teď by se z domů měli vystěhovat.

Verdikt ÚS k tomu, jak se mají chovat úředníci. Ústavní soud zrušil verdikt nad někdejším náměstkem ministra financí Tomášem Zídkem. Zadal posudky, které později justice označila za nadbytečné a uložila mu podmínku za porušení povinnosti při správě cizího majetku. „Pokud budou vedoucí pracovníci kvůli svým rozhodnutím příliš často čelit trestním stíháním a získají pocit, že jsou jednou nohou ve vězení, povede to ke ztrátě odvahy a nárůstu alibismu. Případný trestní postih je vždy až krajní řešení,“ řekl k tomu novinářům ústavní soudce Vojtěch Šimíček.

Zřítila se létající pevnost. Na letišti v americkém státě Connecticut se zřítil historický bombardér B-17 z dob druhé světové války. Nehoda si vyžádala sedm lidských životů. Dalších šest osob se zranilo. Nejedná se jen o lidskou tragédii, ale také o velikou historickou ztrátu vzácného stroje. Podrobnosti od pilota historických letadel z Classic Trainers Jiřího Horáka.

Objev na Saturnu. Vědci z NASA potvrdili existenci organických sloučenin na Enceladu, jednom z měsíců Saturnu.

Předpověď počasí.

Reklama

Související témata:

Doporučované