Hlavní obsah

Pijete pivo na ulici a ještě nemáte roušku, diví se v Americe Pompeovi

Foto: Jolana Humpálová

Mike Pompeo si plzeňskou dvanáctku na čerstvém vzduchu po boku svého hostitele Tomáše Petříčka zjevně užíval.

Reklama

Bez roušky, tisknutí rukou místním a ještě chození na veřejnosti s pivem ve sklenici. Některé Američany mírně řečeno překvapilo, jak se za koronavirové krize prezentoval při návštěvě Plzně jejich šéf diplomacie Mike Pompeo.

Článek

„Naše agentura CDC aktuálně eviduje Českou republiku coby vysoce rizikovou oblast z hlediska nákazy covid-19 a nikdo na videu přitom nemá roušku,“ pozastavuje se uživatel SunDuBious na Twitteru nad záběry z návštěvy Mikea Pompea v Plzni. Další Američané řeší, že jejich ministr zahraničí pil na veřejnosti z nezakryté sklenice, což je na mnoha místech ve Spojených státech tabu. Další úsměvnější komentáře jdou na konto pro Američany nezvykle vysoké pěny, kterou Pompeovi v Plzni do sklenice natočili.

Není to zdaleka poprvé, co čeští představitelé pozvali význačné zahraniční hosty během oficiální návštěvy na „jedno“. Legendární se stala „pivní“ návštěva Billa Clintona a Václava Havla v Praze U zlatého tygra. Proti zlatavému moku nic nenamítaly ani prominentní německé návštěvy a s pivem na veřejnosti se nechali zvěčnit také Miloš Zeman a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching.

Ve Spojených státech by něco takového bylo silně problematické, byť jednotná legislativa upravující konzumaci alkoholu na veřejnosti neexistuje. V 17 státech je něco takového zakázáno, zatímco v 15 státech si přihnout z lahve v parku nebo na ulici klidně můžete. Další státy Unie to pak vůbec neřeší.

Dále pak existuje seznam měst, která mají pro pití alkoholu na veřejnosti speciální výjimku. Ta umožňuje konzumaci piva, vína či „tvrdého“ alkoholu v určitých částech města nebo při zvláštních příležitostech. Většinou je tohle přimhouření oka spojeno s nějakou historickou tradicí.

V texaském Fredericksburgu založeném německými přistěhovalci v roce 1846 pořádají vlastní Oktoberfest, který by bez piva v ruce byl karikaturou sebe sama. Silnou pivní tradici má třeba také Hood River v Oregonu. V kalifornské Sonomě si můžete vychutnat sklenku místního vína v tamním parku Sonoma Plaza.

Foto: Jolana Humpálová

Mike Pompeo při návštěvě v Plzni.

Stát Tennessee je jedním z těch, kde platí celostátní zákaz konzumace alkoholických nápojů ve veřejných prostorách. Ovšem v legendární Beale Street v Memphisu, kde vládne duch Elvise Presleyho a kouř z barbecue, na suchu zůstat nemusíte. Asi úplně nepřekvapí, že liberální postoj zaujalo New Orleans v Louisianě, kde si jen musíte dávat pozor, abyste nepili ze skla. To samé platí pro „doupě hříchu“, nevadské Las Vegas, kde se navíc smí pít jenom v jasně vymezené části města.

Odborníci ale připomínají, že během současné pandemie koronaviru, která na Spojené státy dopadla zvlášť tvrdě, se pití alkoholu na veřejnosti najednou moc neřeší. „Vypadá to, že lidé zvolili přístup, že je asi za pití na veřejnosti nikdo nezatkne, protože tak nějak všichni mají jiné věci na práci,“ cituje BBC šéfredaktorku online magazínu Alcohol Professor Amandu Schusterovou.

Reklama

Doporučované