Hlavní obsah

„Pilát Pontský založil pilates a Ježíš zase trochu jinej sport.“ Našli jsme nejvtipnější faráře na českém YouTube

„Někdy s námi bývá nuda,“ popisují „svou“ evangelickou církev Pastoral Brothers. V jejich případě to neplatí.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

„U nás dostanete vodu i víno. Říkáme tomu vépéčko nebo Večeře Páně a nedivnější na tom je, že to je v neděli ráno.“ Dva mladí evangeličtí faráři si založili na YouTube svůj kanál Pastoral Brothers a stojí za to je sledovat.

Článek

Nemají ještě stovky tisíc odběratelů jako nejpopulárnější čeští youtubeři a patrně toho nikdy nedosáhnou. Přesto jejich show patří mezi to nejoriginálnější na českém internetu.

Karel Müller (31) a Jakub Malý (27) jsou evangeličtí faráři a ve svých videích mluví o stejných věcech jako při nedělních bohoslužbách. Jen trochu jiným způsobem a pro jiné publikum. „Chceme předávat mladým lidem to, v co věříme, jejich způsobem komunikace,“ vysvětlují smysl svého počínání vážnými slovy, která k evangelickým farářům patří. Už méně by možná člověk u duchovních čekal pozoruhodný smysl pro sebeironii, kterou se nebojí použít. „Bývá s námi dost nuda. Bohoslužby vypadají jako intelektuální přednášky prokládané písničkami, které jsou 400 let staré,“ popisují nedělní dopoledne v evangelických kostelích.

Tvrdí ale také, že jejich „nadřízení“ v evangelické církvi mají pro jejich show pochopení a nepochopení se nedočkali ani od starších věřících – možná ovšem proto, že ti tolik YouTube nesledují.

Podívejte se nahoře v článku na celý rozhovor Jindřicha Šídla s Pastoral Brothers ve Šťastném pondělí.

Reklama

Související témata:

Doporučované