Hlavní obsah

Pilný: Peníze pro důchodce? Jen populismus, ve stresu je teď kdekdo

Ivan Pilný, bývalý ministr financí.

Reklama

Důchodci by mohli dostat jednorázový příspěvek až 6 tisíc korun. Bonus podporují ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová i premiér Andrej Babiš. Podle exministra financí Ivana Pilného /ANO/ je plošný bonus populismus.

Článek

Nestíháte číst? Poslechněte si audioverzi rozhovoru.

Kdybyste byl na místě své nástupkyně v úřadu Aleny Schillerové, zvedl byste ruku pro bonus pro důchodce?

To má dva úhly pohledu. První je to, že ta nízkopříjmová skupina, to znamená ti důchodci, kteří mají opravdu nízké důchody, jsou určitě zasaženi tím, že stoupají výrazně životní náklady. To je bez debaty. Ale vadí mně na tom dvě věci: Zaprvé, ten šílený chaos, protože dosud nikdo neví, kolik to bude, kdy to bude, jak se to bude rozdělovat. Už se sice přišlo na to, že když se to dá jednorázově, tak to může ohrozit další dávky. Není ale známo, jestli to bude z tohoto rozpočtu, nebo z rozpočtu na příští rok.

Druhá strana věci je opět to plošné socialistické opatření. Nechápu, proč příspěvek nedostanou důchodci, kteří mají menší než průměrný důchod. Těm to patří a není to nějak administrativně náročné. My víme, kolik je průměrný důchod, a všichni, kdo se na něj nedostanou, tak ať dostanou příspěvek.

Řekl jste tyto své výhrady někomu z hnutí ANO?

Samozřejmě se o tom velmi bavíme, ale můj vliv na to, jakým způsobem o tom bude vláda rozhodovat, je nulový.

Premiér argumentoval v Právu tím, že důchodci během koronavirové krize prožívali stres, takže si zaslouží jednorázový příspěvek, podobně jako třeba osoby samostatně výdělečné činné. To vám nepřijde jako dobrý argument?

Víte, stres prožíval asi kdekdo. Někteří lidé byli zasaženi, a to nemyslím jenom ekonomicky. Samozřejmě tahle skupina, do které také patřím, byla profilovaná tak, že je výrazně víc ohrožená, takže možná se ti lidé víc báli. Stres měly ale třeba i samoživitelky a další lidé, kteří přišli o práci nebo přijdou o práci a ještě o tom ani nevědí, takže tento argument je asi úplně mimo.

Stres asi měl víceméně každý. Nicméně důchodci byli jak odborníky, tak vládou často označováni jako skupina, která se má chránit, je nejvíc ohrožená. Nemohli by ty peníze přece jenom využít na nákup vitaminů, roušek a podobně? Průměrný důchod není tak vysoký.

Ano, proto říkám, že by mně nevadilo, kdyby tahle podpora byla nějakým způsobem profilovaná. To znamená, řeklo by se, kdy se to bude vyplácet, jak se to bude vyplácet, a bylo to zaměřeno na tu skupinu, která nedosáhne na průměrný důchod.

Nechápu také, proč stát plošně nerozdává roušky. Když byla nějaká otvírací doba, která byla zaměřena na tuto věkovou skupinu, tak je tam mohli zadarmo dostávat a mohl to financovat stát. Nebo se mohly rozdávat na poštách. Odůvodnění tohohle opatření mi proto teď přijde trochu pozdě.

A budete se ptát na tyto své výhrady někoho z hnutí ANO, protože vy zmiňujete roušky, ty byly slíbeny lidem do schránky, pokud vím, tak nedorazily. Je to něco, co vás trápí, a budete se na to ptát?

Já jsem z vysoké politiky odešel. To znamená, můj vliv na ty dva nebo tři lidi, kteří o tom rozhodují, je naprosto minimální. Já jsem členem skupiny KoroNERV 20, která slouží jako občanské sdružení sdružující ekonomy, lékaře, podnikatele atd. Tam svůj názor velmi výrazně říkáme a říkáme ho i do médií, pokud máme tuto možnost. Ale přímo ovlivňovat premiéra je asi nerealistické.

Myslíte, že byste nebyl vyslyšen, kdybyste se objednal k premiérovi? Nebo k paní ministryni?

Můžeme pana premiéra zkusit pozvat na nějaké jednání KoroNERVu nebo za ním zajít, tak jako jsme zašli za panem předsedou Senátu. Byla u nás i paní ministryně Maláčová.

Vysoký schodek dává prostor k populismu

Opozice, ale třeba i ekonom Lukáš Kovanda návrh kritizují s tím, že je to kupování voličů před volbami. Nesnaží se podle vás ANO lidem teď zalíbit?

Ty populismy nezasahují jenom do sféry přidávání důchodů. Podívejte se na ty hrátky a šachy, které se dělají kolem superhrubé mzdy. Samozřejmě tohle je zaměřeno především na volby příští rok. To jsou rozhodující volby, které můžou, nebo nemůžou něco změnit. Takže to nařčení z populismu je oprávněné. Ale v tomhle případě bych opravdu řekl, že lidé, kteří jsou postiženi těmi vysokými náklady a stát na ně nemyslel, to jsou ti lidé, kteří nedosáhnou ani na průměrný důchod. Určitě je dobře něco udělat pro ně.

Stát si každopádně v rozpočtu vytvořil pětisetmiliardovým deficitem obrovskou vatu a ještě tam má nějakých 36 miliard, které jsou ve vládní rezervě. Tohle je asi věc, která pokud by se vyplácela z tohohle rozpočtu, tak se do těch 500 miliard vejde. Ten pětisetmiliardový rozpočet je příšerně nafouknutý a právě dává velkou příležitost tomu populismu.

Vadí vám to osobně jako někomu, kdo byl za hnutí ANO ve vládě a vedl finance?

Samozřejmě, že mi to vadí už dlouhou dobu, a pokud bych byl stále ještě ministr financí, kteréhožto postu jsem se dobrovolně vzdal, tak bych asi určitě měl závažné výhrady. To se týká rekonstrukce rozpočtu na příští rok, protože tam ta standardní procedura byla úplně opuštěná. Platí tam teď dvě hesla: jak kočička s pejskem pekli dort, kdy se přinášejí požadavky jako stavba sportovních hal, a druhé je: chléb a hry. To zase souvisí s financováním sportu. Nevím, jestli je to teď priorita, ale takhle se státní rozpočet určitě sestavovat nedá a nikdy se tak nesestavoval.

Proč hnutí ANO, které už je druhé volební období ve vládě, nemělo odvahu spíše udělat důchodovou reformu? Protože to je právě to, co odborníci politikům vyčítají.

O důchodové reformě se tady hovoří už 30 let. Víte, ono je potřeba říct, že důchodová reforma je nástroj. To znamená, nejdřív musíme mít nějaký cíl. Ten cíl nemůže být označen slovy spravedlivý. Protože spravedlivost neexistuje. Má to být zásluhové nebo výsluhové. Proč třeba příplatky k důchodu dostávají horníci a nedostávají je zdravotní sestry? Tam stoprocentní spravedlnost nikdy nebude existovat. A je potřeba říct, co tedy je cílem, protože cílem nemůže být to, aby, když se hroutí ekonomika, se přidávalo do nějaké důchodové reformy. Je potřeba říct, čeho chceme dosáhnout, a pak tomu přizpůsobit reformu. Ale my začínáme vyrábět skupiny na spravedlivé důchody a podobné záležitosti a ten cíl není definován, proto se to nedaří.

Odchod z ANO by teď byl prázdným gestem

Když vás poslouchám, jak mluvíte o tom, jak hnutí ANO vede ekonomickou situaci této země, dovolím si osobní otázku: Nenapadlo vás někdy vystoupit z hnutí ANO, když s tím tak nesouhlasíte?

Těch lidí, kteří měli v ANO krevní skupinu stejnou jako já, postupně ubývá. V tomhle případě by mi to ale připadalo jako prázdné gesto. Samozřejmě někde je nějaká hranice, za kterou to pro mě už nebude přijatelné, ale v tomhle okamžiku mi to nedává smysl. Jsem zastupitel v Praze a pořád mám možnost zkusit v komunální politice něco ovlivňovat. Až narazím na nějakou hradbu, která už bude nepřekonatelná a která se samozřejmě asi přibližuje, tak to udělám. Ale nechci dělat zbytečná gesta.

Reklama

Doporučované