Hlavní obsah

Pilot Formule 1 Grosjean přežil děsivou nehodu. Jeho vůz se rozpůlil

Foto: Twitter.com/F1

Moment, kdy jezdec Romain Grosjean narazil do svodidel.

Reklama

Ve formuli 1 došlo k jedné z nejhorších nehod za několik let. Tělo monopostu Francouze Romaina Grosjeana se rozpůlilo a z vozu vyšlehly plameny. Grosjean z nich unikl po třiceti vteřinách s mírnými popáleninami na rukou a nohou.

Článek

Již v prvním kole závodu jezdec stáje Haas Romain Grosjean po kontaktu se závodníkem Daniilem Kvyatem vyjel z trati. Jeho vůz se odmrštil přímo do svodidel, při nárazu explodoval a rozlomil se na dvě poloviny. Podle agentury Reuters Grosjean náraz prožil pod silou 53 G.

Nejdříve se zdálo, že plameny silněji zachvátily tu polovinu vozu, v níž Grosjean neseděl. Z později zveřejněných záběrů je ale patrné, že Grosjean společně s hořící polovinou monopostu projel skrze svodidla na druhou stranu. Francouzský pilot se z plamenů po několika sekundách sám zázračně vynořil a unikl pryč.

Takřka okamžitě po nehodě byla vyvěšena červená vlajka, čímž byl závod přerušen a jezdci se museli vrátit do boxů. Stáj Haas vydala prohlášení potvrzující, že Grosjean utrpěl mírné popáleniny, ale jinak nemá vážná zranění. „Romain má drobné popáleniny na rukou a kotnících, ale jinak je v pořádku. Právě teď je u lékařů,“ stálo v tweetu stáje Haas.

Stáj Haas později dodala, že Grosjeana zdravotníci přepravili do nemocnice s podezřením na zlomeninu žeber.

Společnost Sky Sports odhaduje, že Grosjean v plamenech po nárazu strávil zhruba 18 až 20 sekund. Kombinézy, které jezdci formule 1 do závodů nosí, jsou vyrobeny z nehořlavého materiálu Nomex, který by měl odolat zhruba 15 sekundám toho největšího žáru.

Podle webu gpfans.com za tím, že Grosjean vyvázl bez většího zranění, stojí od roku 2018 využívaný systém Halo, tedy kus kovu na přední části vozu, který chrání závodníkovu hlavu. Při Grosjeanově nehodě zřejmě právě Halo prorazilo svodidla před jeho hlavou.

„Za 12 let jsem nikdy neviděl tak veliký požár,“ řekl pro Sky Sports řidič zdravotního vozu Alan van der Merwe. „Pak Romain sám vystoupil, což je po takové události docela úžasné,“ dodal.

„Jsem tak vděčný, že Romain je v bezpečí. Riziko, které při závodech podstupujeme, není žádný vtip. Děkuji FIA za obrovské kroky, které jsme učinili, aby z toho Romain bezpečně odešel,“ napsal na Twitter sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton.

„Jen to ukazuje, že všechny systémy - Halo, svodidla, bezpečnostní pásy, fungovaly tak, jak měly. Bez jediné z těchto věcí to mohlo dopadnout velmi odlišně,“ dodal Hamilton.

Závod v Bahrajnu byl po nehodě přerušen, bylo nutné opravit svodidla, do kterých Grosjean narazil. Zhruba po hodině byl závod restartován. Hned poté ale na dalších několik desítek minut závod přerušila nehoda Lance Strolla, který se střetl rovněž s Kvyatem. Strollův vůz se po kolizi převrátil na střechu, řidič je v pořádku.

Reklama

Související témata:

Doporučované