Hlavní obsah

Pilot, který řídí pojišťovnu, směr neztratí. Pojistil si to kusem letadla

Čím by se manažeři mohli inspirovat od pilotů? Další díl seriálu SZ Byznys Pracovny s Martinem Divišem, generálním ředitelem Kooperativy.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Miluje létání, tak si ho kus přenesl i do ředitelské pracovny. Další díl seriálu SZ Byznys Pracovny s Martinem Divišem, generálním ředitelem pojišťovny Kooperativa.

Článek

„Řada lidí si myslí, že je to křídlo, ale je to směrovka,“ říká Martin Diviš u svého originálního stolu v pracovně v devátém patře kancelářské budovy v pražském Karlíně. Jde o část legendárního vojenského letounu L-39 Albatros a jasný signál toho, že tady pracuje pilot.

„Je to ta kolmá část na ocasu letadla, která udržuje směr,“ popisuje muž, který už 13 let řídí směr pojišťovny Kooperativa. Původní vojenskou zelenou nahradila stříbřitě šedá barva a původní využití připomíná obdélník s nápisem Aero L-39.

„Je plno věcí, které by se hodně manažerů z toho leteckého světa mohlo učit. Ať už je to nadhled, schopnost vidět věci z jiné perspektivy. Vždycky, když jsem v letadle, tak cítím prostor, cítím svobodu a myslím, že problémy jsou menší,“ vysvětluje Martin Diviš.

10 let létal jako pilot u ČSA. Tuhle část jeho života ale pandemie přerušila.

„Nadále létám menšími letadly a třeba se zase zlepší situace v letectví a vrátím se do kokpitu velkého letadla. Ale ať letíte velkým nebo malým letadlem, vždycky k tomu musíte mít úctu, a to platí i u lidí z kanceláří.“ Lásku k létání symbolizují i další předměty v jeho kanceláři, včetně malby zachycující alpské údolí.

Protější stěnu pak téměř celou pokrývá historická Müllerova mapa Čech z roku 1720. Dílo německého kartografa Jana Kryštofa Müllera je součástí sbírky pojišťovny, která se zaměřuje na česká umělecká díla. Část z nich je umístěná přímo v kancelářích, významnější část pak pojišťovna zpřístupňuje veřejnosti ve vlastní galerii, a to včetně takových jmen jako Toyen, Václav Špála nebo Emil Filla.

„Lidé by měli chodit do práce“

Do sídla pojišťovny se nyní začali vracet i zaměstnanci. Kooperativa preferuje, aby lidé pracovali z kanceláří. Home office ale plánuje firma využívat dál a určitě více než před pandemií, odhaduje generální ředitel Kooperativy.

„Pandemie mi ukázala, že jde dělat některé věci jinak, ale zároveň musím říct, že nejsem z těch, kteří si myslí, že lidé mají pracovat z domova. Dnešní doba home officů a dálkové práce je něco, co si myslím, že dlouhodobě nemůže fungovat,“ je přesvědčen Martin Diviš.

Martin Diviš

  • V Kooperativě pracuje od roku 1995.
  • Od roku 2008 je předsedou představenstva a generálním ředitelem.
  • Zároveň je prezidentem České asociace pojišťoven.
  • Jeho největším koníčkem je létání.

Celý rozhovor s Martinem Divišem si můžete pustit ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované