Hlavní obsah

Pilot Nascar našel v garáži oprátku. Nešlo o rasismus, ležela tam od podzimu

Foto: Profimedia.cz

Bubba Wallace v pondělí před závodem v Alabamě.

Reklama

Našel v garáži před závodem Nascar oprátku a měl za to, že jde o rasistický útok. Nakonec se při vyšetřování ukázalo, že tam ležela už od podzimu.

Článek

Bubba Wallace našel oprátku v garáži před závodem na okruhu Talladega Superspeedway v Alabamě. Jediný afroamerický pilot v Nascar nález nahlásil organizátorům závodu. Vzhledem k tomu, že lidé předpokládali, že jde o výraz rasové nenávisti, vyjadřovali Wallaceovi solidaritu a podporu. Federální vyšetřovací úřad (FBI), který začal s vyšetřováním hned v pondělí, ale podle britského deníku The Guardian incident uvedl na pravou míru.

Foto: Profimedia.cz

Solidarita rivalů na závodu dohnala Wallace k slzám.

FBI přišla s tím, že nešlo o rasovou nesnášenlivost a že nikdo nebude obviněn. „Ze zprávy FBI i fotografických důkazů vyplývá, že lano k ovládání dveří uvázané jako oprátka v garáži leželo už od minulého podzimu,“ vyjádřila se k situaci motoristická organizace.

„To samozřejmě bylo dlouho před tím, než si garáž zamluvil a přijel do ní tým kolem závodníka číslo 43. Vážíme si rychlého a důkladného vyšetřování ze strany FBI a jsme rádi, že se nejednalo o úmyslný rasistický akt proti Bubbovi. I nadále si pevně stojíme za naším závazkem nabídnout všem, kteří milují závodění, inkluzivní a vřelé prostředí,“ zaznělo z Nascar.

„Sport se proměňuje“

Wallace zhruba před dvěma týdny zahájil kampaň proti tomu, aby byly vlajky americké Konfederace používány na automobilových závodech. A uspěl, což nesli někteří fanoušci v Talladega těžce. A před areálem závodního okruhu mávali vlajkami Konfederace, která je symbolem amerického Jihu a mnozí ji spojují s otrokářstvím. I závody Nascar mají podle deníku The Guardian rasistickou minulost.

Před pondělním závodem projevili Wallaceovi kolegové velkou dávku solidarity, když ho jeho rivalové a jejich týmy doprovodili na startovní čáru. Wallace toto gesto dohnalo k slzám. „Tento sport se proměňuje,“ řekl závodník Wallace, jeden ze čtyř pilotů Nascar tmavé pleti za dvaasedmdesátiletou historii. „To, co udělali před závodem, byla jedna z nejnáročnějších věcí, které jsem v životě musel čelit. Děkuju všem od mých příznivců, závodníků až po členy týmu, vlastně po každého, zatraceně skvělé fanoušky, že do toho šli. Je to vážně neskutečné a jsem rád, že jsem součástí tohoto sportu,“ dodal Bubba Wallace podle Guardianu.

Reklama

Související témata:
NASCAR

Doporučované